Čeští kuchaři vybojovali singapurského lva

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR zvítězil na nejprestižnější asijské soutěži FHA Culinary Challenge 2018 v Singapuru. V konkurenci třiceti týmů z celého světa získal bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Singapuru 2018

Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takové umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni.

Tomáš Popp | manažer Národního týmu AKC ČR

S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.

Tříchodové menu

V prvním soutěžním kole musel každý tým připravit za pět hodin tříchodové menu pro 85 osob. Komisaři ocenili chuťovou vyváženost, týmovou práci, skvělou organizaci a design pokrmů. Celkově práci ohodnotili stříbrnou medailí.

Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji.

Jan Horký | kapitán Národního týmu AKC ČR

Kubistická prezentace

V druhém kole tým získal zlatou medaili za kuchařské umění a bronzovou za cukrářské. Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. Národní tým AKC ČR tak postoupil mezi tři nejlepší týmy světa.

Souboj o lva

Ve finále 27. dubna 2018 bojovaly o bronzovou sošku lva týmy Tchaj-wanu, Nového Zélandu a Česka. Za úkol měly uvařit během čtyř hodin tříchodové menu pro 50 osob. Česká republika zaznamenala historický úspěch, když Národní tým AKC ČR zvítězil.

Vítězné menu obsahovalo lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout, jaké menu připraví.

Jan Horký | kapitán Národního týmu AKC ČR

Galerie: 
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Singapuru 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Singapuru 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Singapuru 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Singapuru 2018
Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
KU Young Chef 2018
Letní veletrh gastronomických talentů a perspektivních zaměstnavatelů. I tak by se dala popsat soutěž pro absolventy škol, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.