EET: Autentizace a nové výjimky

Elektronická evidence tržeb | Dotykačka
1. září ministerstvo financí začalo přidělovat podnikatelům autentizační údaje a upřesnilo některé informace k elektronické evidenci tržeb. Občerstvení bez posezení a služeb, např. dodavatelé pizzy nebo stánky s občerstvením na adventních trzích, nejsou stravovací službou, ale dodáním zboží, a tak se pro ně povinnost EET posouvá až do 3. fáze.

Elektronická evidence tržeb | Dotykačka

Dva kroky k nastavení autentizace

1. Žádost o autentizační údaje

Získat autentizační údaje je snadné. Podnikatelé o ně mohou žádat od 1. září 2016 buď elektronicky na daňovém portálu, kdy budou autentizační údaje zaslány do datové schránky, nebo osobně na kterémkoliv finančním úřadě.

2. Nahrání certifikátu do pokladního systému

Autentizační údaje vygenerují certifikát, který je třeba nahrát do pokladního systému. Tento proces může být pro laiky složitý, ale někteří dodavatelé pokladních systémů nabízí asistenci.

O pomoc žádejte například společnost Dotykačka, jejíž zařízení podporující EET nabízí Bidfood také na e-shopu mujBidfood.cz v kategorii Elektronická evidence tržeb, nebo pokladní systém Storyous
Odpovědi na další otázky ohledně EET naleznete např. na portálu Jak na e-tržby nebo na oficiálním portálu finanční správy e-tržby

Přibyly výjimky od kdy tržby evidovat

Ministerstvo financí zvolilo 4. fáze pro postupný náběh EET. Podnikatel svou činnost zatřídí do příslušné fáze a tím vznikne povinnost zahájit evidenci příslušných tržeb bez ohledu na to, zda jde o hlavní či jiné podnikatelské činnosti. Dále jsou uvedeny pouze činnosti a fáze, které se týkají zákazníků Bidfood.

Elektronická evidence tržeb | Storyous

Stravovací a ubytovací služby:
1. fáze od 1. prosince 2016

Stravování a pohostinství, jde-li o stravovací služby – všichni podnikatelé, kteří nabízejí jídla a nápoje k okamžité konzumaci na místě, tj. restaurace, hospody, kavárny, kantýny a další (NACE 56). Výjimky, kdy se nejedná o stravovací službu, ale o dodání zboží, jsou uvedeny níže u 3. fáze.

Ubytování – většinou krátkodobé ubytování, hotely, kempy, penziony, tábořiště, ubytovny (NACE 55).

Maloobchod a velkoobchod:
2. fáze od 1. března 2017

Maloobchod a velkoobchod včetně stánkového prodeje a prodeje na tržištích (NACE 46 a NACE 47).

Elektronická evidence tržeb | One Pub – Rychlá pokladna

Ostatní činnosti (nejsou v 1., 2. nebo 4. fázi):
3. fáze od 1. března 2018

Stravování a pohostinství, jde-li o tržby z dodání zboží, např. zmrzlina v kornoutu, popkorn v krabici nebo párek v rohlíku (NACE 56).

Výjimky, kdy se nejedná o stravovací službu a činnost nepodléhá EET v 1. fázi, ale jde o dodání zboží a tržby z takových činností podléhají EET ve 3. fázi:

  • prodej s sebou – stravování je poskytováno jako prodej s sebou
  • provozovna bez zázemí, tj. prostorově ohraničené místo, které má plně k dispozici konkrétní provozovatel pro účely výkonu své činnosti, nedisponuje odpovídajícím zázemím ke konzumaci zakoupeného jídla a/nebo pití
  • provozovna bez servisu, kdy v prostoru provozovny není současně zajišťována alespoň některá z následujících doplňkových služeb: stoly a židle, vytápění/klimatizace, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor apod.
  • charakter jídla nevyžaduje pro odnesení s sebou nebo konzumaci na místě zvláštní zacházení, např. zmrzlina v kornoutu, párek v rohlíku apod.

Vybraná řemesla a výrobní činnosti:
4. fáze od 1. června 2018

Fáze a činnosti podrobně a další informace na oficiálním portálu finanční správy e-tržby (Odkdy evidovat tržby)

Závazné posouzení

Pokud si podnikatel není jistý, může finanční úřad požádat o tzv. závazné posouzení za poplatek 1 000 Kč. V některých případech může získat peníze zpět. Třeba společnost Dotykačka bude tento poplatek podnikatelům vracet.

Ti, kdo využijí závazného posouzení Finanční správy, vrátíme při nákupu v našem showroomu jejich tisícikorunový poplatek. S využitím daňového odpočtu pro fyzické osoby se tak jejich investice do pořízení pokladního systému pro EET může pohybovat v jednotkách tisíců korun.

Michal Wantulok | manažer pro vnější komunikaci Dotykačka

Mohlo by vás zajímat
Legislativa | Jak má být označeno hovězí maso
Oddělení kvality v Bidfoodu vypracovalo přehled povinných informací, kterými musí být hovězí maso označeno, protože v některých médiích se objevují nepřesné až zavádějící informace. A co navíc požaduje česká vyhláška pro skot poražený v České republice?
Bidfood | export
Český Bidfood se v posledních letech více zaměřil na export. Za pět let se roční obrat exportu více než ztrojnásobil. Na vývoz jdou potraviny z vlastních továren i od českých dodavatelů.