Okara: Výhody a použití

Okara | recepty
Okara – sójová drť – zlepšuje a zlevňuje receptury slaných i sladkých pokrmů. Podobně jako tofu jde o univerzální zdravou surovinu, která nachází využití nejen ve veganské kuchyni, ale ve všech typech gastronomických provozů.

Co je to okara?

Okara je drť ze sójových bobů, která vzniká při zpracování sóji. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Má nízký obsah tuku (2%) a neobsahuje cholesterol. U lidí, kteří často jedí sóju, se méně vyskytuje rakovina. Díky nízké energetické hodnotě se okara hodí pro redukční dietu.

Okara | 30% okary v náplniOkara neobsahuje lepek ani laktózu. Není geneticky modifikovaná. Pasterizovaná okara bez konzervantů má trvanlivost až 28 dní.

Jak se okara upravuje?

Okara se používá pro zlepšení a zlevnění receptur slaných i sladkých pokrmů. Kvalitu pokrmů zlepšuje tím, že váže vodu. Například výsledný závin je proto nadýchanější a vyšší. Úspory nákladů při použití okary do náplní či těsta dokládá tabulka:

použití okary úspora nákladů
sekaná, karbanátky, masové náplně 30% až 20%
pomazánky, saláty 15% až 10%
celozrnný chléb 25% až 15%
tvarohová náplň 30% – 50% 25% – 40%
ořechová náplň 30% – 50% 28% – 43%
702851 Okara – sójová drť 1 x 1,5 kg k objednání na mujBidfood.cz, kde jsou po přihlášení k dispozici také receptové kalkulační listy k pokrmům z fotografií:
Okarová žemlovka s jablky | Okarové čevapčiči | Plněné papriky okarou | Sekaná z okary a další

Okara jako univerzální zdravá surovina výborně přejímá chuť ostatních surovin a koření. Ve slané kuchyni se používá pro přípravu polévek, masových, sýrových či zeleninových karbanátků, do masových náplní, sekané, salátů nebo pomazánek. Přidává se do pekařských výrobků ke zlepšení jejich nutriční hodnoty. Díky okaře ve sladkých náplních jsou výsledné koláče nebo záviny nadýchané.

Fotografie: 
Okarová žemlovka s jablky
Okarové čevapčiči
Plněné papriky okarou
Sekaná z okary
Mohlo by vás zajímat
Jogurty jo & go
Zdravé a chutné svačiny v praktickém balení, ke kterému není třeba lžička, ocení děti v jídelnách nebo dospělí na cestách. Jogurty s nezvyklými příchutěmi, tradiční termixy a ovocná pyré (přesnídávky) najdou své místo v maloobchodních prodejnách, kantýnách či ubytovacích zařízeních.
Moderní trendy 2017
Jak schovat do jídla fazole, aby je děti jedly? Luštěniny a další potraviny na přání použili kuchaři v tuctu receptů pro desátý ročník školení pro školní a závodní jídelny. Zajímavá spojení chutí, zdravé suroviny i úsporné kalkulace se však mohou hodit každému.