Ozvěny kurzu Tofu hravě a zdravě

Díky Vašim pozitivním ohlasům na dubnový kurz v Bidfood Gastrostudiu přinášíme rozhovor s jeho lektorem Petrem Zborníkem, šéfkuchařem oblíbené pražské vegetariánské restaurace Maranatha. Kurzu se účastnili zákazníci velkoobchodu potravin Bidfood od kuchařek a kuchařů z mateřských škol po pětihvězdičkový hotel.

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | šéfkuchař Petr Zborník

Petr Zborník pracuje jako kuchař téměř dvacet let. Praxi získával v jídelnách s 3500 strávníky i špičkových restauracích. Byl členem týmu restaurace Elesko, která byla vyhlášena nejlepší restaurací na Slovensku za rok 2011. Téměř v každém provozu se specializoval na práci s masem. Nyní, v pražské vegetariánské restauraci Maranatha, tomu tak samozřejmě není.

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Špíz z tofu a zeleniny se sugem

Co nabízí vaše restaurace a pro jakou klientelu?

"Naše restaurace nabízí vegetariánskou stravu, bio suroviny, lokální produkty (zelenina a ovoce ze Sedlčanska) a v neposlední řadě i zdravý životní styl. Restaurace je umístěna v obchodní pasáži, mezi administrativními budovami, v areálu BB centra, kde je přes deset tisíc zaměstnanců.

Klientelu tvoří jak lidé pracující v areálu i jeho blízkém okolí, ale také hosté, kteří do naší restaurace chodí cíleně. Ať už proto, že trénují v blízkém fitness centru, nebo jsou vegetariány. Mezi těmi má naše restaurace již své jméno."

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Tofu výpečky

Kdy a kde jste poprvé ochutnal tofu?

"Tofu jsem poprvé ochutnal přibližně před deseti lety a nestalo se mým favoritem. Bylo to v nákupním centru a tofu plavalo v polévce."

Kdy jste z tofu začal sám připravovat pokrmy? Který byl první?

"Z tofu jsem profesionálně začal vařit až zde v restauraci. Předtím to bylo jednou, dvakrát do roka a to pouze doma. Leč úspěchy nebyly valné. První jídlo připravované z tofu, byla tradiční česká "čína", směs z tofu a čerstvé zeleniny."

Po přihlášení na portál mujBidfood.cz najdete aktuální sortiment tofu a informace o konkrétních výrobcích v kategorii Produkty | Koloniál chlazený | Tofu a recepty v kategorii Receptů Podle jídelníčku | Bezmasé pokrmy | Tofu

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | šéfkuchař Petr Zborník

Jaký pokrm z tofu by si měl připravit člověk, kterému tofu nechutná, ale chtěl by mu dát poslední šanci?

"Pokud někomu tofu nechutná a chce zkusit opravdu naposled zda "to dá", pak bych doporučil ne jeden, ale hned tři chody:
Na kvalitní pečivo namazat pomazánku z tofu.
Následně trochu ostřejší tofu v červeném kari s rýží.
Jako sladkou tečku limetkové tofu.

V těchto jídlech vynikají přednosti tofu. Jeho využití na teplé i studené kuchyni, jednoduchost, rychlost přípravy a nakonec i pestrost."

Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Smažené tofu v hrašce

Jaké jídlo z tofu máte nejradši?

"Mým favoritem je zmíněné tofu na kari. Mám rád rýži a jednoduchou přípravu, tento recept splňuje oboje."

A zákazníci Vaší restaurace?

"Mezi hosty jsou hitem tofu výpečky, zapečené tofu s mozzarellou a sugem. Samozřejmě i tofu v červeném kari."

Mohlo by vás zajímat
Nature Valley | Crunchy | Oats and Honey
V testu "zdravých" tyčinek v kategorii flapjacků a müsli tyčinek zvítězila Crunchy Oats & Honey značky Nature Valley. Tyto křupavé tyčinky distribuuje Bidfood exkluzivně v ČR.
Potravinová intolerence na obilný lepek je dnes velmi rozšířeným jevem. Klade tak nové nároky na stravovací provozy i restaurace. Bidfood nabízí bezlepkovou alternativu k běžným těstovinám – ucelenou řadu rýžových přílohových těstovin a nudlí Risolino, které se nerozváří, nerozpadají a drží tvar.