Wagyu – excelentní japonské hovězí

Wagyu | japonské hovězí maso
Nečekaně velký zájem vyvolala nabídka japonského hovězího masa wagyu. Jedinečný zážitek při konzumaci slibují bohaté mramorování, skvělá chuť a unikátní vůně. Díky této kombinaci bývá wagyu považováno za nejlepší hovězí maso na světě.

Wagyu | japonský skot

Plemeno Wagyu

Wa znamená Japonsko a gyu hovězí. Předchůdci dnešního skotu se dostali do Japonska před naším letopočtem. Přes 2000 let chovali Japonci dobytek kvůli jeho síle, byl pro ně nepostradatelným pomocníkem, ale masitá strava bývala často zakázána z náboženských důvodů. Teprve koncem 19. století se začala konzumace hovězího masa rozšiřovat a skot šlechtit.

Plemeno wagyu se během několika let proslavilo mimořádným mramorováním masa. Dnes většina wagyu pochází z linie japonské černé (Japanese Black), okrajově také z japonské hnědé (Japanese Brown), japonské bezrohé (Japanese Polled) nebo japonské krátkorohé (Japanese Shorthorn).

Wagyu | japonský skot

Bundy pro telátka

Chovná a březí zvířata se pasou volně venku, aby byla telátka co nejzdravější. Po narození jsou telata brzy odstavena. Dostávají jména, krmí se ručně náhradním mlékem a za chladnějšího počasí mají ručně šité "bundy". Na farmách, kde se telátka narodí, zůstávají do věku 7 až 10 měsíců.

Vývoj mimořádného mramorování

Přes aukci telat se přesunou na vykrmovací farmy. I zde, na rozdíl od velkokapacitních výkrmen, jsou chovány s křestními jmény. Na těchto farmách zůstávají do 700 kg. Zvířata jsou krmena vedle balastních látek, jako jsou tráva a sláma z rýže, také siláží z celých rostlin, která je nezbytná pro vývoj mramorování a bílou barvu tuku.

Wagyu | japonské hovězí maso | steak

Tajemství chuti wagyu

Nejlepší hovězí na světě dělá z wagyu jedinečná kombinace textury, vůně a chuti. Textura zaujme na první pohled jemným bohatým mramorováním. Za nádhernou silnou vůni mohou kvalitní aminokyseliny a nenasycené tuky.

Vůně wagyu je trochu sladká, podobná vůni broskví a kokosových ořechů. Vůně je retronasální, proto se vnímá spolu s chutí při kousání masa v ústech.  Nejsilnější vůně se dosáhne zahřátím masa na teplotu 80°C. Jednou rozvinutá vůně zůstává uvnitř masa do doby, než se při kousání uvolní a to i po vychladnutí masa. Proto je wagyu vynikající i za studena.

Wagyu | japonské hovězí maso | niku-jagaVůně umocňuje výtečnou chuť. Společně při konzumaci vytváří neobyčejný požitek. K typickým pokrmům z wagyu patří sukiyaki, shabu shabu, seiro-mushi nebo niku-jaga. Chuť wagyu díky vnitrosvalovému tuku však vynikne při jakékoliv úpravě – steakové, dušením, tempura...

Wagyu | japonské hovězí | logo

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou Wagyu

Wagyu | japonské hovězí maso | hodnocení kvality

Stupeň kvality A4

Konstantní kvalitu a výtěžnost masa zaručuje zákazníkům Japonská asociace pro jakost masa. Surovinu známkuje pomocí unikátního hodnotícího systému. Bidfood dováží wagyu s druhou nejvyšší a nejpoužívanější známkou A4 (nejvyšší možná je A5).

Stupeň kvality masa se hodnotí body 5 až 1. Posuzuje se mramorování, barva a lesk masa i tuku, pevnost a textura. Čím vyšší číslo, tím vyšší kvalita. Stupeň výtěžnosti se značí písmeny A až C, kdy A znamená nadprůměrnou výnosovou míru.

Wagyu | japonské hovězí maso | individuální identifikace

Individuální identifikace

Na každém balení masa wagyu je desetimístný kód, který provází každé zvíře od narození až k zákazníkovi. Po zadání kódu na www.id.nlbc.go.jp/english lze získat informace o konkrétním zvířeti – datum narození, pohlaví, plemeno i původ, název farmy a jatek.

Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
Bio hovězí maso z rakouských pastvin
Dva týdny zralé bio hovězí maso pochází ze simentálského skotu, který se pase a živí výhradně přirozenými krmivy bez genetické modifikace. Kvalitu masa umocňuje také bezstresové prostředí na rakouských certifikovaných farmách.