Bronz ze světové soutěže

Světová kuchařská elita se sešla v Basileji
Ve švýcarské Basileji se od 23. do 27. listopadu 2013 konal Salon Culinaire Mondial, který vždy přiláká několik desítek soutěžících jednotlivců a teamů z celého světa. Svojí náročností zadání je soutěž hodnocena velmi vysoko. Zkušení ji řadí v obtížnosti hned na druhé místo po kuchařské Olympiádě IKA.
Gastro Team Bidfood (dříve Bidvest) chtěl poměřit své síly s ostatními soutěžícími a nasbírat další cenné zkušenosti z oboru. Team obsadil všechny soutěžní kategorie. Prezentoval tato jídla:
- Slavnostní mísa pro osm osob (tři úpravy ryby ve třech druzích, doplňky a salát)
- Finger food
- Moderní pětichodové menu
- Tři inovativní předkrmy
- Čtyři druhy restauračních dezertů
- Pralinky a bonbony
Gastro Team Bidfood ve složení Jan Heřmánek, Pavel Houdek, Karolína Kocincová, Radek Kotlán, Roman Sejval, Milan Sigmund, Marek Svoboda, Jakub Tabak a Lukáš Uher obsadil se svou tabulí v konkurenci 40 regionálních teamů třetí místo!
Jak soutěž probíhala?
Všechny uvedené kategorie jsou vystavovány za studena na stole 3 x 3 m. Team musí mít vlastní dekoraci, na které prezentuje předem připravené pokrmy. Kuchařská příprava Gastro Teamu Bidfood trvala dva dny. Zázemí poskytlo Gastrostudio Bidfood v Kralupech nad Vltavou.
Samotná soutěž začala v šest hodin ráno a tak team cestoval do Basileje přes noc, aby bylo vše absolutně čerstvé. Po dvou hodinách práce na místě team předal tabuli komisařům oboru kuchař.
Akreditovaní komisaři z různých států světa jídla hodnotí podle regulí WACS (Světová asociace kuchařských spolků). Odpoledne na soutěžící čekal feedback, aby se dozvěděli o chybách u jednotlivých talířů. Posudek komisařů byl velmi podnětný a určitě teamu pomůže v jeho další práci.
Foto: Jan Heřmánek, člen Gastro Teamu Bidfood