1998 | zahájení provozu balírny ryb v Kralupech

Kralupy | první balírna | 2001
8. díl seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let. Vzpomínáme na začátky: První balírna vznikla v lednu 1998 v nevyužitých prostorách skladu. Zde byl sám sobě vedoucím pan Daniel Volf. Specializoval se na tzv. skupinové balení nikoliv žen, ale zboží do multipacků, především krabích tyčinek pro Makro. Vzhledem k nepřítomnosti jakékoliv technologie uzavíral sáčky kancelářskou sešívačkou.
Před příběhem o tom, jak jsme se vyšvihli do 1. ligy baličů ryb, zjistíte vše o vzniku zpracovny masa Gurmet (dříve Nowameat):
2003 | zahájení provozu zpracovny vepřového a hovězího masa v Kralupech
Minule jsme si připomněli historii značek Mrož, Pegas a Prima včetně série menu od roku 1999 po současnost a reklamních spotů:
intermezzo | značky Mrož, Pegas a zmrzlina Prima

Kralupy | první balírna | 2001

8 z 9 vydrželo

Ještě během roku 1998 se rozšířil v balírně (vedle tehdy nové čtvrté mrazírny) počet zaměstnanců na 9, z nichž tady 8 dodnes pracuje. Začali jsme s výrobou malobalení zmrazených filet pro privátní sítě. Pro tyto účely jsme zakoupili první svařovací stroj a vedoucímu postavili kancelář.

Kralupy | první balírna | 2001

Filetář/ka lososa

Začátkem roku 1999 došlo na přístavbu chladíren, rampy, kanceláře, šaten, vybudování prvních akvárií na humry, náboru dalších 10 lidí a otevření odpolední směny. Nastoupil také první filetář lososa, resp. druhý – původně to byla slečna, která těch 100 kg denně fyzicky vydržela jen 2 měsíce. Tehdy jsme začali s balením a distribucí čerstvých ryb.

Zavřít nebo zvětšit?

V roce 2003 prošlo balírnou už 1500 tun ryb. Blížící se vstup ČR do EU však přinesl změny veterinární legislativy a s ní zásadní otázky, protože balírna rázem přestala vyhovovat předpisům. Máme balírnu zavřít nebo postavit novou? Jenže nová balírna o stávající kapacitě by se nevyplatila! Nakonec jsme vsadili na rozšíření výroby.

Mohlo by vás zajímat
Nowaco | bezlepkové rybí prsty
Alternativou k obalovanému smaženému rybímu masu – prstům, porcím filé nebo celým filetám – při bezlepkové dietě jsou nemleté rybí prsty bez lepku značky Nowaco. Díky vyladěnému křupavému obalu z rýžové a kukuřičné mouky chutnají k nerozeznání od klasických rybích prstů.
Vyrobeno podle české cechovní normy
Zpracování mořských ryb v kralupském Bidfoodu má tradici již přes 20 let. Bidfood vyrábí podle českých cechovních norem. V mrazicích pultech obchodů se tak objevují první dva výrobky Nowaco s novým logem "Vyrobeno podle české cechovní normy".