2003 | zahájení provozu zpracovny vepřového a hovězího masa v Kralupech

Kralupy | zpracovna masa | 2005
9. díl seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let. Vzpomínáme na začátky zpracovny masa Nowameat – nyní Gurmet. Otevření předcházely dva neúspěšné pokusy o jinou cestu a dlouhé přípravy. Po ostrém startu se nakonec vše zdařilo. Gurmet i po 12 letech patří v rámci ČR stále k ojedinělým provozům a náš řeznický guru na vše dohlíží.

Kralupy | zpracovna masa Nowameat | 2005

Cesta z kruhu

Po prvním pokusu v roce 1998 s rozvozem importovaného chlazeného masa ve výrobní úpravě jsme pochopili, že do restaurací se s masem nedostaneme, pokud nedokážeme konkurovat lokálním řezníkům.

Jenže tuzemský postkomunistický masný průmysl stále většinou "řídili" známí soudruzi. Proto jsme se obrátili na našeho dodavatele, pana Ladislava Kolmačku, který pro nás začal vyrábět vakuově balené hovězí a vepřové maso v kuchyňské úpravě. Zpočátku to vypadalo slibně, ale sortiment byl stále úzký, chyběly polotovary (zejména mleté maso), chyběly objednávky na míru, cena byla vysoká a kvalita kolísající. Vybudování vlastní bourárny se jevilo jako jediná cesta.

Od projektu k otevření

Na realizaci byli v roce 2001 vylosováni pánové David Boháč a Michal Slanina, který brzy na své místo nominoval pana Richarda Mareše. Z něj se v průběhu času stal bez nadsázky řeznický guru Nowameatu.

Obec nám dala za úkol vypracovat EIA studii kvůli tažné trase čápů, takže na samotný projekt jsme měli dost času. Připravili jsme provoz vpravdě evropských parametrů. Rozšířili jsme několikanásobně sortiment, připravili zákaznické objednávky, koupili stroj na mleté maso, baličku na vaničky, nabrali řezníky, pochlubili se zákazníkům a 23. 6. 2003 slavnostně otevřeli. Bohužel jsme zapomněli na zkušební provoz.

O zpracování a balení ryb vypráví následující i minulý díl. Příští bude o první lize baličů: 2004 | spuštění zpracovny ryb v Kralupech
Minulý byl o začátcích skupinového balení: 1998 | zahájení provozu balírny ryb v Kralupech

Kralupy | zpracovna masa Nowameat | 2005

Ostrý start

Nepřeceňovali jsme se. Na rozběh jsme si vzali 30% tehdejších objemů (cca 1500 kg na den), ale ukázalo se, že to bylo až moc. První ostrý den začal v 5 hodin ráno. Richard rozhodl, že nejdříve všem vysvětlí, co a jak mají dělat. Ve 12 hodin přišly objednávky, nebylo hotové ani kilo, stále se školilo. V 16 hodin mělo odjet maso na depo, už se neškolilo, ale měli jsme polovinu zatím jen na bourárně. V 18 hodin poprvé zkolaboval šéf depa, ale už jsme měli půlku kartonů bez etiket. Ve 20 hodin půlka kartonů dorazila na depo. O půlnoci jsme už jen ve třech vyexpedovali poslední karton, šli uklízet a ve 2 jsme si nařídili budík na 4 ráno.

Kralupy | zpracovna masa Nowameat | 2005
první (a stále i poslední) kalibrovací stroj v ČR

Do dvou měsíců jsme převedli veškeré objemy chlazeného masa do Nowameatu. Do tří měsíců jsme měli nejlepší mleté v Praze a okolí a vynikající klobásky Chipolata a Marquez. Po půl roce jsme začali se steakovými masy.

Po roce jsme koupili první (a stále i poslední) stroj v ČR na výrobu kalibrovaných plátků masa. Dodnes se vymýšlí nové výrobky, služby a zlepšení. A Richard jako správný guru na vše dohlíží.

Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
Vyrobeno podle české cechovní normy
Zpracování mořských ryb v kralupském Bidfoodu má tradici již přes 20 let. Bidfood vyrábí podle českých cechovních norem. V mrazicích pultech obchodů se tak objevují první dva výrobky Nowaco s novým logem "Vyrobeno podle české cechovní normy".