Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017

Improvizace, fantazie, nemilosrdný časový limit, povzbuzování spolužáků a profesionální výsledky! 23. ročník prestižní mezinárodní soutěže studentů odborných škol v oboru cukrář, kuchař a číšník Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017 skončil slavnostním vyhlášením vítězů v sobotu 21. ledna.

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017

V letošním ročníku se úroveň soutěže oproti předchozím ročníkům podařilo opět posunout o kousek dál. V kategorii kuchař byly novinkou tajné koše, v nichž si účastníci losovali suroviny potřebné k přípravě soutěžního jídla. Velmi se mi letos líbila kategorie cukrářů, úroveň soutěžících byla výborná, v tomto případě byl kvalitativní posun velmi markantní. Také kategorie číšníků byla na vysoké úrovni.
Stoupající úroveň soutěže ve všech kategoriích potvrzuje, že podobné příležitosti ke konfrontaci mezi studenty odborných škol a fakticky i školami samotnými jsou prospěšné především pro zkvalitňování výuky a v konečném důsledku i pro zkvalitňování služeb, které budou jednou naši studenti poskytovat svým zákazníkům a hostům.

Miroslav Kubec | prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Kuchaři

  1. Vojtěch Petržela | SOŠ a SOU Polička
  2. Josef Stružík | Soukromá HŠ Bukaschool Most
  3. Filip Jarý | SŠ gastronomická a hotelová Braník

Osmnáctiletý Vojtěch Petržela uspěl v soutěži kuchařů s hovězím stejkem na bylinkách, doplněným ragú z hlívy ústřičné, pastinákovo-mrkvovým pyré a petrželkovým olejem, na talíři doplněném zeleninovou ozdobou. Podle Vojtovy trenérky, Ludmily Dittrichové, zvládl její svěřenec svůj úkol velmi dobře.

Zatrnulo mi jen ve chvíli, kdy mu při přípravě pyré přestal fungovat tyčový mixér. Vojta je zkušený soutěžící, je mistrem republiky v carvingu (vyřezávání z ovoce a zeleniny) a vždy odvádí precizní práci. V přípravě na soutěž jsme uvařili na dvacet dva jídel. Věřím, že má před sebou velmi dobrou budoucnost.

Ludmila Dittrichová | učitelka SOŠ a SOU Polička

Soutěžní komisi oboru kuchař již tradičně předsedal Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS a vedoucí Gastrostudia Bidfood.

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017

Cukráři

  1. Botakoz Ajpkaljeva | SŠ obchodu, řemesel, služeb a ZŠ Ústí nad Labem
  2. Tomáš Horký | Soukromá HŠ Bukaschool Most
  3. Tereza Nováková | SŠSS Ostrava-Hrabůvka

Až v dalekém Kazachstánu se před 18 lety narodila nejúspěšnější soutěžící v oboru cukrář,  Botakoz Ajpkaljeva. Pod vedením své trenérky Renaty Jírové připravovala rýžový nákyp s čokoládou, kokosovým mlékem, sušenými meruňkami, krémem fraiché, sezamovými semínky, doplněný jogurtovou smetanovou zmrzlinou, čokoládou, čerstvým ovocem, ořechy v karamelu a čokoládovou pěnou.

Soutěž proběhla v klidu, jenom Ajku potrápil na chvíli konvenktomat, ale naštěstí se problém rychle vyřešil. Z vítězství máme ohromnou radost a má svěřenkyně si je za svou píli a pracovitost zaslouží.

Renata Jírová | učitelka
SŠ obchodu, řemesel, služeb a ZŠ Ústí nad Labem

Servírky a číšníci

  1. Pavla Střílková | SŠ Brno Charbulova
  2. Diana Hotelová | Dvořáková Hotelová škola Bohemia Chrudim
  3. Marek Henzl | Soukromá HŠ Bukaschool Most

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017Pavla Střílková v rámci svého úkolu připravovala u stolu palačinky s kozím sýrem, brusinkami, směsí bylinek, fíky a pekanovými ořechy v karamelu a jedlým květem karafiátu. Jako nápoj podávala bílé víno, rulandské šedé, pozdní sběr.

Pavla si vedla velmi dobře, zachovala klid a rozvahu, vše měla dobře promyšlené. U stolu předvedla zručnost a velmi dobré vystupování. Je to nejen pro ni, ale pro celou naši školu ohromný úspěch.

Blanka Musilová | učitelka SŠ Brno Charbulova

Kategorie školy

  1. Soukromá HŠ Bukaschool Most
  2. SOŠ a SOU Polička
  3. SŠ gastronomická a hotelová Braník

Soukromá hotelová škola Bukaschool v Mostě zahájila svou činnost v roce 1994. Na svém kontě má již řadu úspěchů v soutěžích a absolventi se úspěšně uplatňují v oblasti gastronomie a cestovního ruchu po celém světě.

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017

Z vítězství v Brně máme obrovskou radost. Za našimi úspěchy stojí tvrdá práce a motivovaní učitelé. Jsme si vědomi, že tady na severu republiky máme složitější podmínky, spíš se mluví jen o negativech, možná o to víc usilujeme o dosažení podobných úspěchů a upřímně se z nich těšíme. Na naší škole neznáme šikanu, dbáme na to, aby žáci chodili slušně oblečení, netolerujeme tetování ani piercing a samozřejmostí je i patřičné vystupování.

Vlasta Bukačová| ředitelka
Soukromé HŠ Bukaschool Most

Partner soutěže

Bidfood (do 31. 12. 2016 Bidvest) je dlouholetým generálním partnerem soutěže i Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Galerie: 
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
KU Young Chef 2018
Letní veletrh gastronomických talentů a perspektivních zaměstnavatelů. I tak by se dala popsat soutěž pro absolventy škol, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.