Nové trendy 2019 – ve znamení pepitek

Nové trendy 2019 | Praha
Kuchařky a kuchaři z institucionální gastronomie o školních prázdninách nezahálejí, ale hledají inspiraci na kuchařské tour Nové trendy v moderním vaření. Letos mají premiéru luštěninovo-zeleninové pepitky, přirozeně bezlepková surovina. Díky pepitkám vznikla řada zajímavých příloh, hlavní jídla či dezerty.

Nové trendy 2019 | Praha

12. ročník putovní kuchařské tour pořádají Jídelny.cz společně se společnostmi Bidfood, Bonduelle, Nektar Natura a Hofmann Bohemia. Nové trendy v moderním vaření 2019 zavítají do 15 školních jídelen, kam se sjede cca 1 000 zástupců jídelen ze školek, škol, nemocnic, ústavů sociální péče a dalších institucí. Šéfkuchaři zmíněných společností tradičně připravují i pokrmy na přání.

Pepitky z luštěnin a zeleniny | 603101, 603103, 603105

Pepitky

Luštěninovo-zeleninové pepitky mají tvar zrnek. Hodí se jako hlavní jídlo, do polévek, salátů, jako příloha i do sladkých dezertů. V jednom kilogramu pepitek je ukryto 8 kg luštěnin a zeleniny. Na výběr je z kombinací hrášek-cuketa, čočka-mrkev a cizrna-kukuřice. Jsou přirozeně bezlepkové, mají vysoký obsah bílkovin a jsou vhodné i pro vegany. Kuchaři ocení rychlou přípravu. Vaří se podobně jako těstoviny 7 až 8 minut. Návar dosahuje třínásobku až pětinásobku.

Cizrnové pepitky by nikdo nečekal v těstu žluťoučkých lívanců. Maso nechybí v pilafu z hráškových pepitek, zeleninových směsí a rajčat. Smícháním pepitek s barevnou zeleninou – duo mrkví, hráškem, kukuřicí, paprikovým triem, listovým špenátem, černým kořenem nebo se zelím – vznikají nekonečné kombinace pestrých příloh.

Nové trendy v moderním vaření 2019 probíhají do poloviny března – více info a rezervace na www.jidelny.cz

Recepty včetně kalkulací naleznete po přihlášení na portál mujBidfood.cz v kategorii receptů
Tipy provozům | Školní a závodní stravování | Moderní trendy 2019

Chcete-li vyzkoušet netradiční menu nebo zajímavou surovinu, pozvěte si šéfkuchaře Gastro Teamu Bidfood do Vaší kuchyně! jidelny@bidfood.cz

Pohankové klopsy s mletým masem pečené s rajčatovou omáčkou, restovaná kořenová zelenina

Hra na schovávanou – hlíva ústřičná, pohanka, červená čočka, mořské plody nebo vnitřnosti?

  • Cennou hlívu nepoznáte v krůtím ragú podle vzhledu, ale až podle chuti. To může pomoci nalézt cestu k hlívě i dětem, které se bojí typické houbové konzistence.
  • Podíl zdraví prospěšné pohanky nikdo nebude hledat ve vynikajících klopsách z vepřového mletého masa. Pohanka se používá jako náhrada běžných obilovin, protože přirozeně neobsahuje lepek.
  • Krémová omáčka ke kachnímu stehnu sous-vide nečekaně obsahuje červenou čočku.
  • Kuřecí maso ve španělské paelle zmírňuje výraznou chuť mořského koktejlu, který je výborným zdrojem jódu.
  • Kvůli vysokému obsahu železa ve vnitřnostech se objevila i přání mířící tímto směrem. Kuchaři tedy připravili pečený hovězí chuck roll s játrovou omáčkou a vepřové srdce s jemnou celerovou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Brownies s malinami – bez lepku | 336172
Připravte hamburger nebo plněnou bagetu, servírujte k snídani chléb a ke kávě zákusky. Prodávejte pečivo. Nic nového? Ovšem bez lepku je to pro stovky tisíc celiaků a alergiků malý zázrak. Navíc mnohem větší skupina lidí vyhledává bezlepkové potraviny jako vítanou změnu.
Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019
Rekordních 125 soutěžících z více než čtyřiceti tuzemských i zahraničních škol bojovalo na brněnském výstavišti o zlaté medaile v oborech cukrář, kuchař, číšník, barman, barista a teatender.