Téma # víno

Sychravý podzim, advent, Vánoce či zima na horách mají společný symbol: "svařák". Novinkou sezóny je moravské svařené víno Coronet. Chybět nesmí ani to s proslulým Jezulátkem z norimberského vinařství Gerstacker, punč i jeho nealkoholická varianta.
Bidfood od 8. do 10. listopadu rozveze kamkoliv po celé ČR svěží Svatomartinská vína, aby se mohla 11. listopadu v 11:00 slavnostně otevřít. Označení Svatomartinské mohou získat jen suchá vína několika odrůd za splnění řady kritérií. Letos Bidfood nabídne Svatomartinské ze Zaječí z Vinařství Vajbar.
Tradice pěstování vinné révy na Sicílii sahá až do období antiky. Sopečné podloží propůjčuje sicilským vínům nezaměnitelný charakter. Společně s členitostí a kopcovitostí ostrova to příznivě ovlivňuje kvalitu zdejších vín.
Italský region Veneto se rozkládá od jižní části Alp, přes Benátky až po ústí řeky Pádu do Jaderského moře. Je skutečným rájem pro milovníky přírody a kultury, ale také pro zhýčkané gurmány a milovníky dobrého vína. Vína s klášterní pečetí přináší Bidfood a 8. díl seriálu článků "Italská vína".
Hrozny vypěstované na vinicích ZD Němčičky daly už několikráte vznik vínu, které bylo zařazeno mezi sto nejlepších vín v Salonu vín České republiky.
Vinařství Víno z Kobylí se nachází ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jihovýchodní Moravy. Vinná réva se na území Kobylí pěstuje již osm set let. Už tehdy se teplomilné rostlině dařilo na zdejších slunných stráních obrácených k jihovýchodu a jihozápadu.
Naší pouť napříč italskými vinařskými oblastmi prozatím zakončíme v regionu Emilia – Romagna. Z této oblasti pochází velmi oblíbené perlivé víno Lambrusco, které blíže představí 11. díl seriálu článků "Italská vína".
Mohutná vína temné barvy a intenzivní vůně pochází z Puglie. Charismatická vína odrůd Primitivo a Negroamaro z vinařství Nerostella a Santoro představuje 10. díl seriálu článků "Italská vína".
Klimatické podmínky a specifická půda alpských vinic dodávají vínům svěžest a velmi zajímavou minerální chuť. Vinařská oblast Trentino – Alto Adige nabízí vína špičkové kvality. Příznivé podmínky tu mají i červená vína. Výběr z Kellerei Kaltern – Caldaro představuje 7. díl seriálu článků "Italská vína".