Téma # český výrobek

Bidfood od 8. do 10. listopadu rozveze kamkoliv po celé ČR svěží Svatomartinská vína, aby se mohla 11. listopadu v 11:00 slavnostně otevřít. Označení Svatomartinské mohou získat jen suchá vína několika odrůd za splnění řady kritérií. Letos Bidfood nabídne Svatomartinské ze Zaječí z Vinařství Vajbar.
Ruku v ruce s moderním logem Nowaco přichází nové obaly. Prvních 10 maloobchodních balení zmrazených zelenin a ovoce se už novými obaly chlubí v obchodech, dalších 30 se změny brzy dočká. Nejdůležitější však je, co se skrývá uvnitř.
Je libo bizona či stařené hovězí? Díky řezníkům z opavského Gurmetu ani jedno není problém. Po návratu zvěřiny do Kralup se jim uvolnily ruce a díky tomu se mohou věnovat i takovým specialitám. „Nově začínáme bourat jehněčí z Nového Zélandu,“ říká Martin Sajda, ředitel provozu.
Pod jeho vedením se továrna na zpracování masa a výroba masných polotovarů v Kralupech zvětšila na dvojnásobek původní plochy. Čelil i následkům ničivého požáru. Vše se svým týmem úspěšně zvládl. „Provoz neustále modernizujeme a snažíme se, aby řezničina nebyla už taková dřina jako v minulosti,“ říká Daniel Volf.
Byl druhým mužem Gurmetu. Vedení převzal v roce 2006 po Davidu Boháčovi. „Považuji to za vrchol své kariéry. Úspěchem byla každá zdolaná překážka,“ vzpomíná Michal Slanina. Za jeho éry se začalo marinovat a také do nabídky přibyla prémiová steaková masa z Argentiny.
S myšlenkou Gurmetu přišel v roce 2000. Další tři roky trvalo, než se ji podařilo zrealizovat. Začátky byly náročné, ale David Boháč projektu věřil. „Kdybychom nevybudovali vlastní výrobu, tak bychom nikdy nedělali tolik masa jako teď,“ říká.
Gurmeti chřest milují a podle mnohých z nich jsou podmínky pro jeho pěstování jedny z nejlepších na světě právě v Česku a to na Mělnicku. Chřestu totiž vyhovují lehké písčité půdy a klima, které není ani suché, ani kontinentální.
Již deset druhů šunek vyrábí Bidfood v Dýšině u Plzně. Prvních sedm nejoblíbenějších uzenin se dočkalo také plátkované varianty. Na výběr jsou šunky vepřové i kuřecí, kulaté i hranatá, šunky nejvyšší jakosti, výběrové i standardní. Nový stroj nakrájí a vyskládá 20 kg šunky za 1 minutu a 40 vteřin.
Pikantní a bavorské klobásy Bravur zaznamenaly obrovský úspěch na vánočních trzích. Nyní míří na hory! A s nimi skvělé párky tří receptur, nově i ve snídaňových mini variantách. Klobásy a párky Bravur vyrábí Bidfood v Dýšině u Plzně.
Majestátní bizoni tráví celý rok na rozlehlých pastvinách, takže jejich maso má méně tuku. Omezené množství bizoního masa řezníci z Bidfoodu dokonale zpracují a nechají jej pro zákazníky vyzrát. Maso bizonů chutná jako hovězí s nádechem zvěřiny.