Iveta Fabešová: V cukrařině hned vidíte, jestli jste uspěli
10. 11. 2023

Iveta Fabešová: V cukrařině hned vidíte, jestli jste uspěli

V roce 2010 svou kariéru v Bidfood Gastrostudiu odstartovala. Tehdy ještě jako jedna ze soutěžících v reality show 'Na nože!'. Teď se sem Iveta Fabešová vrátila jako respektovaná cukrářka a ambasadorka mléčných produktů Elle & Vire, které zde představila.

S jakými pocity jste se po letech vracela do našeho Gastrostudia?

S hezkými, vybavilo se mi spoustu krásných vzpomínek na mé začátky.

Iveta Fabešová je známá česká cukrářka a majitelka cukrárny ve Werichově vile na pražské Kampě. Kariéru v gastronomii ji pomohla nastartovat reality show 'Na nože!' (2010). Během následujících let vydala celkem šest kuchařek zaměřených na dezerty a pečení.

V současnosti provozuje vlastní cukrárnu, rozjela také svůj e-shop a příležitostně se věnuje navrhování šperků. Smetanu Elle & Vire používá již sedm let a v roce 2022 se stala ambasadorkou značky.

Nakolik je pro vás důležitá kvalita surovin, se kterými pracujete?

Kvalita surovin je alfou a omegou všeho, co dělám. Když není dobrá vstupní surovina, není dobrý ani výsledný produkt. Práce s méně kvalitními surovinami je mnohem složitější. Člověk musí mít dost zkušeností, aby se vymotal z případných průšvihů, které to zapříčiní. Proto je lepší hned na počátku problémy eliminovat, vzít si dobrý produkt a s ním následně pracovat.

Jak dlouho vám trvalo, než jste si na trhu našla produkty, s nimiž pracujete?

U mě to vykrystalizovalo časem. O některých jsem věděla hned od začátku. Jasno jsem měla třeba u čokolády a smetany. Co se týká ostatních věcí, tak své portfolio docela měním. Hodně se to odvíjí od dezertů, které zrovna připravuji a nabízím v cukrárně.

Iveta Fabešová | Ambasadorka Elle & Vire

Zmínila jste smetanu, proč jste si vybrala právě tu od Elle & Vire od společnosti Savencia Fromage & Dairy?

Pro mě jsou u smetany důležité tři věci. První je čas nášlehu. Pak jde o nárůst objemu. Smetana od této značky má nášleh až 2,7 litru, ostatní se standardně pohybují kolem 1,3 až 1,5 l. Posledním kritériem je výdrž produktu při pokojové teplotě. Právě stabilita a to, že se s produktem dobře pracuje, je velké plus. Kromě toho má tato smetana skvělou chuť a krásně voní. Také neobsahuje žádné stabilizátory. Produktům, které je obsahují, se třeba já osobně vyhýbám obloukem.

Elle & Vire Professionnel

Jde o předního výrobce smetan a másel z Normandie. První výrobek této značky byl uveden na trh už v roce 1945 ve francouzském městě Condé-sur-Vire. Výrobce odebírá mléko od 1 300 malých místních farmářů, kteří chovají speciální plemeno skotu. Tyto krávy se 210 dnů v roce pasou venku na pastvě a každá z nich je schopná denně dát na 40 litrů mléka bohatého na živiny. Z něj pak vznikají vysoce kvalitní produkty. Výrobce Elle & Vire spadá do mezinárodní skupiny Savencia Fromage & Dairy.

Jaké jsou vlastně chutě Čechů? Které zákusky mají nejraději?

Popularitu si stále drží klasiky jako větrník nebo věneček. To jsou podle mě nesmrtelné zákusky, které nikdy z českého trhu nezmizí, což je ale dobře. Vedle toho je však vidět, že Češi začínají více experimentovat. Před pár lety se většina zákazníků na citrónové dezerty dívala nedůvěřivě a váhala, zda si je mají dát či ne. Teď jsou už otevřenější a klidně si koupí i produkty, které vypadají trochu jinak, než jak jsou zvyklí.

Iveta Fabešová | Ambasadorka Elle & Vire

Jaký je Váš nejoblíbenější zákusek?

Věneček! Já ho miluji! Splňuje všechno, co má zákusek mít. Ať jde o velikost či intenzitu sladkosti. Prostě je v něm všechno, tak jak má být.

Kde nacházíte inspiraci na vlastní výrobky?

To je různé a mám pocit, že inspirace je vlastně všude kolem. Třeba pár měsíců zpátky jsem udělala dezert Popcorn, který chutná jako popcorn a zároveň vypadá jako kelímek na popcorn. U něj byla mou inspirací dcera, která je popcornová královna. Mohla by ho snídat, obědvat i večeřet.

Kdy jste se rozhodla, že se budete cukrařině věnovat profesionálně?

Řekla bych, že jsem to v sobě měla odmalička. Jenže když se řešilo, kam půjdu po základní škole, byla jsem bohužel jedničkářka a proto si rodiče neuměli představit, že bych šla na učiliště. Nastoupila jsem na gymnázium a pak jsem automaticky pokračovala na univerzitu. Právě tam jsem začala čím dál víc vařit a péct. Když pak přišla soutěž 'Na nože!', úplně se to zlomilo.

Iveto, co Vás ve Vaší práci nejvíc nabíjí a žene dál?

Rozhodně zákazníci, kteří k nám chodí. Těší mě jejich zpětná vazba. Právě to je na gastronomii krásné, tady máte zpětnou vazbu hned. Připravíte dezert a ve vteřině vidíte a víte, jestli to, co děláte, je dobré nebo ne. To je na tom super!

Iveta Fabešová | Ambasadorka Elle & Vire

Jaké máte plány do budoucna? Na co se můžeme od Vás těšit?

Já bych chtěla budovat značku. Nechci se rozšiřovat v prostorech, že bych měla třeba čtyři nebo pět provozoven. Chci pracovat na své pověsti a brandu, aby když si vybavíte něco sladkého nebo budete chtít potěšit někoho blízkého sladkým, tak vás jako první napadnu já a přijdete si koupit sušenky či dezert ke mně. Moc bych si přála jednou dosáhnout toho, že cukrařina se bude rovnat Iveta.

Informace o značce Elle & Vire na stránkách výrobce:

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí