2004 | spuštění zpracovny ryb v Kralupech

10. díl seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let. Vzpomínáme na „novou balírnu“. Se změnami legislativy v souvislosti vstupu ČR do EU jsme se rozhodovali, zda původní balírnu zavřít nebo postavit novou. Vsadili jsme na novou a větší, aby se stavba vyplatila. Dopadlo to dobře – díky tomu jsme se vyšvihli do první ligy baličů ryb.
Kralupy | stavba zpracovny ryb | 2003
Kralupy | stavba zpracovny ryb | 2003

4x tolik ryb

S otevřením zpracovny čerstvých a zmrazených mořských ryb v srpnu 2004 jsme převzali výrobu celého sortimentu rybích porcí a filet od dosavadních dodavatelů. Už v roce 2005 jsme atakovali metu 6 000 tun ročně, čtyřnásobek původní kapacity. Tehdy také vzniklo samostatné oddělení kvality a bezpečnosti potravin.

Kralupy | porcování bloků filé | 2004
Kralupy | porcování bloků filé | 2004

Vzestup a pád

Historickým rekordem byl rok 2007, kdy jsme vyrobili přes 7 500 tun ryb. Velkou zásluhu na tom mělo balení filet z tehdy neznámých surovin Blue whiting (Treska modravá) a Pangasius. Na jaře 2008 jsme proto zakoupili automatickou linku na balení do sáčků. Bohužel již od poloviny stejného roku začala popularita těchto ryb upadat.

balení skin | Mořský koktejl

Tácky

Ani to nás v listopadu 2008 neodradilo od plánu zrekonstruovat starou balírnu, abychom na jejím místě otevřeli detašované pracoviště "Tácky". S vlnou nových druhů balení a tlaku konkurence jsme zakoupili stroj na balení čerstvých ryb do tzv. skinu. Již v prosinci jsme vyráběli nové výrobky pro sítě.

Zlepšování však nikdy nekončí. Průběžně dochází k přestavbám a instalují se nové technologie.

Příště si v rámci seriálu Jedeme v tom s Vámi již 25 let vzpomeneme na vývoj e-shopu a pomocníku mujBidvest.cz (od 1. 1. 2017 mujBidfood.cz) v článku:
intermezzo | mujBidvest cz
Minule jsme si připomněli řeznického guru Nowameatu:
2003 | zahájení provozu zpracovny vepřového a hovězího masa v Kralupech
Daniel Volf za pultem 2010 | současný ředitel výroby
Daniel Volf za pultem 2010 | současný ředitel výroby

Odbočka na náplavku

Poprvé 31. 7. 2010 jsme zákazníkům nabídli čerstvé ryby na farmářských trzích "Náplavka" v Praze. I přes velký zájem zákazníků byla spolupráce po měsíci ukončena ze strany provozovatele pro naši "velikost" ve srovnání s "farmáři". Přesunuli jsme se tedy na Pankrác před nákupní centrum Arkády, kde jsme po dvou měsících skončili pro nízkou účast zákazníků.

Mohlo by vás zajímat
Nowaco | rybí nugety
Z velmi kvalitní rybí suroviny se vyrábí vynikající nugety, které se v gastronomii osvědčily jako hlavní jídlo i chuťovka na rautech. Nyní přichází varianta v maloobchodním balení pod značkou Nowaco.
Nowaco | bezlepkové rybí prsty
Alternativou k obalovanému smaženému rybímu masu – prstům, porcím filé nebo celým filetám – při bezlepkové dietě jsou nemleté rybí prsty bez lepku značky Nowaco. Díky vyladěnému křupavému obalu z rýžové a kukuřičné mouky chutnají k nerozeznání od klasických rybích prstů.