Holandský sýr ve švýcarském stylu

Vyhlášené sýry svádí k napodobování a inovaci. Maasdamer neboli Maasdam, polotvrdý sýr švýcarského typu, vynalezli v Holandsku až v 80. letech 20. století jako úspěšného konkurenta ementálu.

Holandský sýr Maasdamer

Nomádův objev

Sýry se začaly vyrábět tak dávno, že o tom nemáme žádné záznamy. Nebylo to dřív než 8 000 let př. n. l., kdy lidé domestikovali ovce, ale ani později než 6 000 let př. n. l., ze kdy pochází archeologické nálezy z Mezopotámie.

Jedna z legend o vzniku sýru vypráví o arabském nomádovi. Kočovný obchodník si vzal na cestu čerstvé mléko do nového koženého vaku. Po dlouhé cestě se však místo mléka napil bledé, mírně nakyslé tekutiny a v ní našel bílé hrudky – sýr.

Mléko se mu na syrovátku a sýřeninu rozdělilo díky syřidlu, teplu a pohybu koně. Jako syřidlo zapůsobil enzym obsažený v žaludečních šťávách mladých zvířat, protože právě z žaludků se vyráběly měchy na uchovávání tekutin.

Alchymie

Od té doby lidé objevili mnoho způsobů výroby a tedy i druhů sýrů. Používají se různá syřidla (živočišná, rostlinná i syntetická) a bakteriální kultury. Záleží na přesné teplotě zahřátí ve správnou dobu a množství dalších faktorů včetně specifických podmínek nutných ke zrání.

Díky této alchymii některé sýry vynikly nad jiné a jejich jména bývají patentována, třeba švýcarský Ementál pocházející z podhůří Alp. Tento známý polotvrdý sýr z kravského mléka s velkými oky zraje 4 až 14 měsíců. Slovo Emmentaler chráněno není, ale spojení "Emmentaler Switzerland" již ano.

Holandský sýr Maasdamer

Mladší bratr ementálu

Konkurenční Maasdamer s nízkodohřívanou sýřeninou má měkčí konzistenci. Tím se liší od tužších sýrů ementálského typu s vysokodohřívanou sýřeninou. Maasdamer se vyrábí za pomoci smetanové a propionové kultury, která zapříčiňuje vznik ok, jedinečné vůně a jemné chuti. Zraje 1 až 3 měsíce.

Maasdamer je oproti Ementálu pružnější a vlhčí. Na řezu má lehce žlutou barvu s typickými velkými oky. Vyznačuje se sladší a ořechovější chutí. Jeho vůně bývá přirovnávána k lehké oříškové až ovocné. Hodí se jako dezertní sýr k vínu, k snídani či na grilování.

701840 Maasdamer cca 3 kg můžete objednat na mujBidfood.cz
Mohlo by vás zajímat
Latteria Soresina | Provolone
Grana Padano, Provolone a Parmigiano Reggiano jsou základem sýrařské výroby Latteria Soresina. Tato významná mlékárna si zakládá na udržení původních chutí sýrů. I proto zpracovává výhradně italské mléko.
Biraghi | Ricotta
Moderní mlékárna Biraghi se proslavila vlastním extra tvrdým sýrem Gran Biraghi, který má kvalitu sýru Grana Padano, ale nižší cenu. Vyrábí také vynikající gorgonzolu či ricottu, vše výhradně z italského mléka.