Lepší jídlo prodlužuje život
Bidfood neustále vyvíjí nové výrobky a mění stávající. Vždy hledá dokonalé složení výrobku, aby byl chutný, zdravý, trvanlivý a zároveň se s ním dobře pracovalo v kuchyni. Tomáš Potůček, vedoucí jakosti a bezpečnosti potravin, je váženým hostem na prestižních konferencích. Jedna mimořádná právě proběhla. Následující konference se můžete zúčastnit.
Reformulace potravin
Jako doprovodná akce českého předsednictví v Radě EU proběhla 15. září 2022 šestá výroční konference Platformy pro reformulace. Cílem platformy je vzdělávat spotřebitele, aby si zkvalitňovali jídelníček a správně dokázali rozklíčovat i údaje na potravinách. Zároveň prostřednictvím výrobců nabízet lidem reformulované, tj. vylepšené, potraviny. Konečným výsledkem snažení má být zdravější a déle žijící populace. Zjednodušeně řečeno, jde o podporu potravin, které obsahují méně cukrů, tuků a soli, mají nižší energetickou hodnotu a vyšší obsah bílkovin.
Mezi ministry, lékaři a odborníky na výživu či vzdělávání vystoupil za Bidfood pan Tomáš Potůček, vedoucí jakosti a bezpečnosti potravin. Svou přednášku zaměřil na výhody a nevýhody různých změn v masných výrobcích. Možnostmi reformulací jsou použití libovějšího masa, jiného druhu masa, třeba zvěřiny, přidání zeleniny nebo rostlinné bílkoviny.
Příklady reformulovaných potravin Bidfood:
- Marinovaná vepřová masa Gurmet
více masa a bílkovin, méně soli, lepší olej - MaZel – mletá směs masa a zeleniny Gurmet
více vlákniny, méně tuku a snížená energetická hodnota - Jelení kýta sous-vide Banquet
více železa, nutričně výhodnější, méně tuku a nižší energetická hodnota
Foto z výroční konference Platformy pro reformulace: Martin Honzík. Více:
Drobný rybolov a akvakultura
Seminář Mezinárodní rok drobného rybolovu a akvakultury v kontextu potravinového zabezpečení se uskuteční 25. října 2022 od 10:00 v prostorách Ministerstva zemědělství v Praze. Na semináři vystoupí řada českých expertů, kteří přiblíží roli sladkovodních i mořských ryb ve zdravém stravování, kvalitu rybích produktů na českém trhu a vysvětlí současné výzvy globálního rybolovu a principy udržitelné akvakultury.
Více informací a registrační formulář: