Česká kuchyně na Expu 2025 v Ósace očima šéfkuchaře Marka Svobody

Expo jako místo setkávání
Expo patří k největším světovým událostem, kde se státy prezentují svou kulturou, inovacemi i vizemi budoucnosti. Téma letošního Expa zní „Designing Future Society for Our Lives“ – tedy hledání cest k udržitelnější a zdravější společnosti. Velkou roli zde hraje i gastronomie. Jídlo spojuje národy, vypráví příběhy a otevírá prostor pro dialog. I český pavilon proto láká nejen expozicí, ale i chutěmi naší kuchyně.
Vyzpovídali jsme Marka Svobodu
Jak jste se dostal k příležitosti reprezentovat Českou republiku na Expu?
Spolupráce vznikla díky Asociaci kuchařů a cukrářů, která uzavřela partnerství s českým pavilonem na Expu. Dohodli jsme se s kolegou Honzou Heřmánkem, zástupcem společnosti provozující českou restauraci, že se zúčastníme právě v den, kdy náš pavilon navštíví prezident Petr Pavel. Připravovali jsme menu inspirované Expem 1970 v Ósace – v modernější podobě, ale se zachováním původních surovin.

Jaké pokrmy jste hostům servírovali?
Podávali jsme pohankový tatarák, kachní prso s bylinkovou nádivkou a kaštany a na závěr lívance se švestkovou omáčkou. Zajímavé bylo, že mnoho hostů nevěřilo, že v tataráku není maso. Pohanku jsme zvolili z praktických důvodů – v letních teplotách přes 38 °C by opravdu nebylo rozumné servírovat syrové hovězí.
Měli jste k dispozici všechny potřebné suroviny?
To rozhodně ne. Například zelí ke kachně jsme původně chtěli připravit z kedlubny, ale ta byla dostupná jen na jaře. Nakonec jsme použili daikon ředkev a fungovalo to skvěle! Některé suroviny jsme si přivezli sami, jiné jsme sháněli v místních moderních tržnicích. I s kachním masem to bylo složitější – v Japonsku se prodávají spíš celé kachny než samotná prsa.
Jak hosté reagovali na českou kuchyni?
Reakce byly výborné. Vařili jsme nejen pro delegace, ale i pro běžné návštěvníky restaurace v pavilonu – všechno se vyprodalo. Poslední den jsme dokonce museli narychlo připravit dalších 80 porcí.
Kteří významní hosté český pavilon navštívili?
Navštívila nás japonská princezna, český prezident, členové filharmonie i univerzitní delegace. Princeznu jsme si bohužel nemohli vyfotit, ale můžu potvrdit, že české jídlo jí chutnalo. Dojemný byl i moment, kdy přišly dvě Japonky – babička s vnučkou. Dívka byla oblečená v českém kroji, který zdědila po své babičce. Ta ho měla na sobě už v roce 1970, když jako malá navštívila československý pavilon.

Jakou roli hrálo české pivo?
Obrovskou! Zájem byl tak velký, že zásoby rychle mizely a musely být doplňovány až z Jižní Koreje a České republiky. Organizátoři si dali záležet, aby zážitek z piva byl co nejautentičtější – v podzemí pavilonu proto vybudovali velkou chladírnu a personál dokonce prošel půlročním školením v Plzni.
Co vám osobně z Expa utkvělo nejvíc v paměti?
Určitě atmosféra a možnost ukázat českou kuchyni lidem, kteří by ji jinak nikdy neochutnali. A taky inspirace japonskými specialitami – například tradičními takoyaki, kuličkami plněnými chobotnicí. Věřím, že tyto zkušenosti využijeme i při našich kurzech v Bidfood Gastrostudiu.
Inspirace do budoucna
Účast Marka Svobody na Expu 2025 potvrzuje, že česká gastronomie má co nabídnout i na světové scéně. Spojení tradice a moderního pojetí, kreativní využití lokálních surovin i otevřenost novým vlivům ukazují, že jídlo není jen o chuti, ale i o sdílení kultury a příběhů.