Italská vína | Sopečná sicilská vína
Tradice pěstování vinné révy na Sicílii sahá až do období antiky. Sopečné podloží propůjčuje sicilským vínům nezaměnitelný charakter. Společně s členitostí a kopcovitostí ostrova to příznivě ovlivňuje kvalitu zdejších vín.
Sicilská vína
Mezi nejznámější místní vína patří Marsala, kterou měl v oblibě již anglický admirál Nelson. Za poklad sicilského vinařství se považuje Moscato di Panteleria, sladké víno z odrůdy Muškát, považované za nejlepší na světě.
Tradiční místní odrůdy jsou červené Nero d´Avola, Nerello Mascalese a Frappato. Z bílých odrůd je to především Grillo, Inzolia, Zibibbo nebo Carricante. Nechybí ani mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah.
Aktuální sortiment sicilských vín naleznete na mujBidfood.cz v kategoriích:
Vinařská tradice
Sicílie je největším ostrovem ve Středozemním moři. Její povrch tvoří ze tří čtvrtin hory a pahorky, což příznivě ovlivňuje kvalitu pěstovaných vín. Všudypřítomné sopečné podloží pak propůjčuje místním vínům nezaměnitelný charakter.
Zmínky o sicilských vínech lze najít již v literatuře ze 7. století př. n. l. Na přilehlých Liparských ostrovech byly dokonce raženy mince s vyobrazením Efesta, který nabízel pohár vína nejvyššímu bohu Diovi.
Dnes se vinice rozkládají na více než 150 000 ha půdy. Většinou se pěstují bílé odrůdy (77%), především v západní části Sicílie v okolí měst Trapani, Agrigento a Palermo. Pěstování červených odrůd (23%) se soustředí na východním pobřeží.