Osvěžující vinné koktejly
Letní večery si čím dál více lidí vychutnává se sklenkou chlazeného aperitivu. K nejoblíbenějším patří nízkoalkoholické míchané nápoje na bázi perlivého vína – Ciao Spritz (varianta na Aperol Spritz), svěží Lemon Spritz nebo Hugo Spritz. Všechny již namíchané koktejly stačí jen nachladit, přidat led a dozdobit citrusy, mátou nebo olivou.
Spritz, střik dovedený k dokonalosti
Spritz je typický italský aperitiv, který se míchá z italského šumivého vína (často prosecco), hořkého likéru (obvykle Aperol nebo Campari) a sodové vody. Podává se obvykle s ledem a plátkem pomeranče.
Spritz má své kořeny v severní Itálii. V 19. století měl jednoduchý mix vína a sodové vody zmírnit sílu italských vín pro rakouské vojáky a úředníky v oblasti Benátska za Rakousko-uherské monarchie. Odtud se vzal název z německého slova "spritzen", což znamená "stříkat". Po vzniku Aperolu v Padově se ve 20. letech 20. století, opět v Benátsku, začaly do Spritzu přidávat hořké likéry.
Ve stále oblíbenějších odlehčených variantách se místo likérů používají sirupy. Moderní koktejly z rodiny Spritz se dnes servírují po celém světě. Všechny následující vinné nápoje se míchají v Itálii z bílého perlivého vína. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 7 %. Teplota podávání se doporučuje 6 až 8 °C, nalévat do sklenice s ledem a ozdobit.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategoriích:
Ciao Spritz – variace na Aperol Spritz
Ciao Spritz se svou hořkosladkou chutí již v Česku zdomácněl. Víno odrůdy Glera doplňují přírodní bylinné aromata. Ze stejné odrůdy se vyrábí také prosecco. Koktejl je míchán přímo v lahvi.
- Chuť perfektně doplní plátek pomeranče, snítka rozmarýnu nebo oliva.
Kdo si potrpí na originál, smíchá: 3 díly prosecca na led, 2 díly Aperolu a 1 díl sody.
Lemon Spritz – vsazeno na citron
Moderní lehká varianta klasického spritzu s citrusovými tóny a výrazným citronovým aroma.
- Spojení kyselosti citronu a jemné sladkosti prosecca umocní plátek citronu a lístek máty.
Hugo Spritz
– bezové osvěžení
Za lehkostí a osvěžující chutí koktejlu stojí bezový sirup, který dodává jemně sladkou chuť a vůni bezových květů. Hugo Spritz může mít i silnější variantu, kdy se místo sirupu použije bezový likér.
- Již namíchaný Hugo Spritz stačí ozdobit snítky máty a limetkou.
Koktejl Hugo Spritz vznikl v malebném vinném a koktejlovém baru v alpském městečku Naturns, nacházejícím se v italském regionu Jižní Tyrolsko. Hugo Spritz je mistrovským dílem barmana Rolanda Grubera, který hledal lehčí alternativu k populárnímu Aperol Spritzu. Od vynalezení v roce 2005 se rychle šířil na obě strany údolí – po severní Itálii a do Rakouska, aby se během několika let stal běžnou součástí nabídky barů po celém světě. A proč se koktejl jmenuje Hugo? Podle Rolanda Grubera pouhá fantazie. Hugo Spritz znělo lépe než původní nápad Otto Spritz.