Hola! Iberijský vepřový steak či pomalu pečený bok
Maso z iberského prasete je mnohými považováno za nejlahodnější vepřové maso na světě. Proslulo jemnou ořechovou nasládlou chutí a vnitrosvalovým tukem – mramorováním. Dokonce bývá přirovnáváno k hovězímu Wagyu. Navíc přirozeně obsahuje zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny.
Iberská černá prasata
Iberské prase je plemeno chované na Pyrenejském poloostrově podél hranice Španělska a Portugalska. Černým prasatům tohoto polodivokého plemene vyhovují místní drsné podmínky. Volně se pasou na pastvinách.
Jejich strava se skládá z žaludů, bylin a trav. Žaludy korkového dubu, které tvoří značnou část jejich potravy, dodávají masu jeho typickou ořechově nasládlou chuť.
K dispozici na mujBidfood.cz:
Proč je iberijské vepřové zdravé?
Iberská prasata mají zvláštní schopnost ukládat nenasycené mastné kyseliny mezi svalová vlákna. Díky obsahu kyseliny olejové, která se běžně vyskytuje v olivovém či avokádovém oleji nebo v krůtím mase, se tak iberijské vepřové maso řadí k potravinám vhodným pro zdravý životní styl.
Vysoký obsah vnitrosvalového tuku – mramorování – dodává masu jedinečnou křehkost. Proto bývá iberijské vepřové maso přirovnáváno k hovězímu Wagyu.
Iberijský bok, secreto a presa
Bidfood nabízí dva méně obvyklé řezy s bohatým mramorováním. Iberijská presa se nachází u plece. Jedná se o nejšťavnatější a nejchutnější část. Iberijské secreto z laloku má v syrovém stavu růžovobílou barvu. Oba řezy se výborně hodí ke steakové nebo minutkové úpravě.
Pro pomalé pečení, raclette, fondue, na gril či korejské barbecue je vhodný Iberijský bok. Dodáván je v kuchyňské úpravě – bez kůže, bez vrchní vrstvy tuku na zadní straně.