Hola! Iberijský vepřový steak či pomalu pečený bok
8. 1. 2025

Hola! Iberijský vepřový steak či pomalu pečený bok

Maso z iberského prasete je mnohými považováno za nejlahodnější vepřové maso na světě. Proslulo jemnou ořechovou nasládlou chutí a vnitrosvalovým tukem – mramorováním. Dokonce bývá přirovnáváno k hovězímu Wagyu. Navíc přirozeně obsahuje zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny.

Iberská černá prasata

Iberské prase je plemeno chované na Pyrenejském poloostrově podél hranice Španělska a Portugalska. Černým prasatům tohoto polodivokého plemene vyhovují místní drsné podmínky. Volně se pasou na pastvinách.

Jejich strava se skládá z žaludů, bylin a trav. Žaludy korkového dubu, které tvoří značnou část jejich potravy, dodávají masu jeho typickou ořechově nasládlou chuť. 

Iberská prasata

Proč je iberijské vepřové zdravé?

Iberská prasata mají zvláštní schopnost ukládat nenasycené mastné kyseliny mezi svalová vlákna. Díky obsahu kyseliny olejové, která se běžně vyskytuje v olivovém či avokádovém oleji nebo v krůtím mase, se tak iberijské vepřové maso řadí k potravinám vhodným pro zdravý životní styl.

Vysoký obsah vnitrosvalového tuku – mramorování – dodává masu jedinečnou křehkost. Proto bývá iberijské vepřové maso přirovnáváno k hovězímu Wagyu.

Iberijský bok, secreto a presa

Bidfood nabízí dva méně obvyklé řezy s bohatým mramorováním. Iberijská presa se nachází u plece. Jedná se o nejšťavnatější a nejchutnější část. Iberijské secreto z laloku má v syrovém stavu růžovobílou barvu. Oba řezy se výborně hodí ke steakové nebo minutkové úpravě.

Pro pomalé pečení, raclette, fondue, na gril či korejské barbecue je vhodný Iberijský bok. Dodáván je v kuchyňské úpravě – bez kůže, bez vrchní vrstvy tuku na zadní straně.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí