Kvalitní mražený pstruh pro každého

Z Yukonu do Metuje
Než se pstruh duhový dostal do velkochovů a řek po celém světě, obýval jen řeky vlévající se do severní části Tichého oceánu, od ruské Kamčatky přes Aljašku po Kalifornii. Do Čech ho dovezli v roce 1888 z Německa. Dnes se přirozeně vytírá i v našich řekách, kterým dříve vládl domácí pstruh obecný. Oba zmínění pstruzi patří do čeledi sladkovodních dravých ryb Lososovití. A jak název napovídá, jsou příbuzní lososa obecného.
Pstruzí rekordy
Pstruh duhový dosahuje běžně délky 25 až 40 cm a váhy od 200 do 1000 g. Jejich divocí tažní kolegové však dorůstají až 120 cm. Nejvyšší zaznamenaná váha činí neuvěřitelných 25,4 kg. Konkrétní rekordní úlovky pochází z kanadských jezer (23,6 kg v roce 1966 či 22 kg v roce 2009). Nejvyšší doložený věk je 11 let.

Chov
Pro farmování se hodí menší a barevnější formy pstruha duhového, který lépe snáší vyšší teplotu vody a snadno si zvyká na krmivo. I tak vyžaduje kvalitní, chladnou, teplotně stálou vodu s dostatečným průtokem.
Již na první pohled nikoho nezaujmou levní pstruzi z teplých vod Jižní Ameriky nebo Španělska. Mívají poškozená těla a měkkou konzistenci svaloviny – rozbředlé maso.
Ani některé české rybníky nevyhovují kvůli teplé a stojaté vodě. Ze pstruhů je cítit bahno a navíc časopis dTest (č. 6-2012) upozornil na chovatele, kteří zřejmě ničí plísně a parazity zakázanými látkami.
Turecká horská farma
Kuchaní zmrazení pstruzi v kalibrech 200–250 g, 250–300 g a 300–350 g pochází stejně jako úspěšně otestovaní pstruzi v malobalení (dTest 6-2012) z turecké farmy. V nabídce jsou rovněž ASC filety pro gastronomii a maloobchod.

Tento velkochov disponuje nejmodernějšími technologiemi a má ideální přírodní podmínky. Chovem neustále proudí čerstvá studená voda z horského potoka, jehož teplota během roku kolísá o pouhý 1 °C. Specifické kamenité podloží kladně ovlivňuje chuť masa.
Takové podmínky zaručují stálou kvalitu pstruhů značky Nowaco. Vyznačují se pevným masem, které se netrhá. Chuťově předčí i mnohem dražší pstruhy odjinud. Naprostá většina zákazníků již nechce jiné pstruhy než zmrazené turecké.

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Doporučení šéfkuchaře
Pevná struktura jejich masa umožňuje ryby po rozmrazení filetovat. Každý pstruh je zabalen zvlášť do průhledné fólie, což umožňuje postupné odebírání ryb z kartonu bez rozmrazování a nebezpečí potrhání ryb.

Šéfkuchař Bidfood Gastrostudia Marek Svoboda doporučuje jednoduchou přípravu, aby vynikla charakteristická chuť pstruha. Pro zpestření jídelníčku však připravil italský recept "Pečený pstruh s nádivkou" a kombinaci se sezónní zeleninou "Filet ze pstruha na chřestu s rajčatovo-parmazánovou omáčkou".
Kompletní receptové kalkulační listy jsou k dispozici po přihlášení na mujBidfood.cz: