Nejlepší je Kuba

Svět potravin přinesl test mražených krémů v polevě. Autoři si přitom položili otázku, zda jsou zmrzliny vhodným osvěžením nebo spíše kalorickou bombou. Prima zmrzlina měla mezi 14 vzorky tři zástupce. Vítězem testu se stal její Kuba, o druhé a třetí místo se podělili Mrož tvaroh se smetanou s Lidlovským Smíškem a uprostřed žebříčku skončil Pegas Vanilka.

Prima | Kuba – tradiční tvarohový krém | 502010

Odborníci z VŠCHT Praha provedli pro srpnové číslo časopisu (vyšlo 21. 7. 2014) Svět potravin smyslové hodnocení, které se podílelo na výsledné známce z 50%, i chemické analýzy. Z té se na výsledné známce podílí kvalita tuku z 20%, obsah tuku z 10% a hodnocení polevy podle obsahu tukuprosté kakaové sušiny z 10%. Posledním kritériem bylo hodnocení obalů (rovněž 10%).

Při degustaci získala první trojice zmrzlin shodné hodnocení 1,4. Lepší známku (1,3) získalo pouze Magnum, ale vysoký obsah tuku a další kritéria jej posunuly na páté místo s celkovým hodnocením 2,0.

Prima | Mrož tvaroh se smetanou | 500050

Kuba tradiční tvarohový krém si udržel po chemické analýze celkovou známku 1,4 a stal se tak vítězem testu. Kromě chuti se může pyšnit rovněž nejnižším obsahem tuku i svým složením, z výživového hlediska nejpříznivějším ze všech testovaných zmrzlin.

U Mrože (tvaroh se smetanou) hodnotitelé vedle nízkého obsahu tuku vyzdvihli to, že použitý tuk svým složením patří k těm kvalitnějším. Mrož stejně jako Smíšek získal v celkovém hodnocení známku 1,8 a umístili se spolu na druhém a třetím místě.

Prima | Pegas Vanilka | 502400

Poslední zástupce značky Prima získal při degustaci známku 1,6 a celkovou známku z testu 2,3. S ní se Pegas Vanilka dostal na společné 7 až 8 místo. Pro srovnání: Nejhorší ze zmrzlin si odnesly ze senzorického hodnocení známky 2,3 a nejhorší celková známka z testu byla 3,3.

Mohlo by vás zajímat
Vyrobeno podle české cechovní normy
Zpracování mořských ryb v kralupském Bidfoodu má tradici již přes 20 let. Bidfood vyrábí podle českých cechovních norem. V mrazicích pultech obchodů se tak objevují první dva výrobky Nowaco s novým logem "Vyrobeno podle české cechovní normy".
Bagetier | plundrová mřížka puding a jahoda
Bidfood přichází se zcela novou řadou jemného pečiva z vlastního výrobního závodu v Opavě. Sladké mřížky a slané snacky Bagetier z jemného těsta plundrového typu uchvátí zlatavou barvou a lahodnými bohatými náplněmi.