Nejlepší je Kuba
Svět potravin přinesl test čtrnácti mražených krémů v polevě. Autoři si přitom položili otázku, zda jsou zmrzliny vhodným osvěžením nebo spíše kalorickou bombou. Vítězem testu se stal Kuba, o druhé a třetí místo se podělili Mrož tvaroh se smetanou s Lidlovským Smíškem.
Odborníci z VŠCHT Praha provedli pro srpnové číslo časopisu (vyšlo 21. 7. 2014) Svět potravin smyslové hodnocení, které se podílelo na výsledné známce z 50%, i chemické analýzy. Z té se na výsledné známce podílí kvalita tuku z 20%, obsah tuku z 10% a hodnocení polevy podle obsahu tukuprosté kakaové sušiny z 10%. Posledním kritériem bylo hodnocení obalů (rovněž 10%).
Při degustaci získala první trojice zmrzlin – Kuba, Mrož a Smíšek – shodné hodnocení 1,4. Lepší známku (1,3) získalo pouze Magnum, ale vysoký obsah tuku a další kritéria jej posunuly na páté místo s celkovým hodnocením 2,0.
Kuba tradiční tvarohový krém si udržel po chemické analýze celkovou známku 1,4 a stal se tak vítězem testu. Kromě chuti se může pyšnit rovněž nejnižším obsahem tuku i svým složením, z výživového hlediska nejpříznivějším ze všech testovaných zmrzlin.
Kubu naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
U Mrože (tvaroh se smetanou – již není v sortimentu) hodnotitelé vedle nízkého obsahu tuku vyzdvihli to, že použitý tuk svým složením patří k těm kvalitnějším. Mrož stejně jako Smíšek získal v celkovém hodnocení známku 1,8 a umístili se spolu na druhém a třetím místě.
Pro srovnání: Nejhorší ze zmrzlin si odnesly ze senzorického hodnocení známky 2,3 a nejhorší celková známka z testu byla 3,3.