V testu ruských zmrzlin vyhrála Prima

Prima zmrzlina | Ruská zmrzlina | 528110
Redakce MF Dnes se rozhodla otestovat smetanové zmrzliny mezi dvěma oplatkami. Zakoupila v obchodech dvanáct vzorků s označením ruská zmrzlina, moroženoje či plombir. Vítězem se stala Prima nejen díky příjemné smetanové chuti zmrzliny a vůni oplatky.

Proč Ruská zmrzlina Prima?

Zmrzlina obsahuje výhradně mléčný tuk. Ve složení je máslo, sušené plnotučné mléko, smetana a naprosté minimum přídatných látek. Oslazena je výhradně cukrem, zatímco ostatní obsahují také glukózový sirup. Přitom obsah cukrů 16 g / 100 g má jeden z nejnižších. Jiné zmrzliny obsahují až 22 g. Na prvním místě se umístila se známkou 1,8.

528110 Ruská zmrzlina Prima můžete objednat na mujBidfood.cz

Kdo zmrzliny hodnotil?

Laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze dostala za úkol ověřit podíl tuku ve zmrzlině a zjistit, zda v náplni je, či není jiný než mléčný tuk. Analýza triglyceridů nezjistila kromě jednoho vzorku jiný než mléčný tuk. Kromě složení a množství tuků laboratoř sledovala podíl cukrů. Na výsledné známce testu se laboratorní zkouška podílela z 25%.

Porota složená z odborníků i laiků hodnotila vzhled, barvu, konzistenci, vůni a samozřejmě chuť zmrzlin. I porotci si u zmíněného vzorku okamžitě všimli rozdílu. Námitky měli proti margarínové nebo umělé pachuti. Na známkách poroty záleželo nejvíc, protože na výsledné pořadí měli 70% vliv.

Třetí část se týkala hodnocení obalů. Marketingoví specialisté měli zbývající 5% podíl.

Galerie: 
MF Dnes 20. června 2017 | Test ruských zmrzlin
MF Dnes 20. června 2017 | Test ruských zmrzlin
Mohlo by vás zajímat
La Panna | kopečková zmrzlina
Řadu exkluzivní kopečkové zmrzliny La Panna letos rozšiřuje Carrot Cheesecake. Moderní evropské chutě zmrzlin La Panna ohromují v pohárech a jsou hitem léta. Jejich receptury vychází z tradiční italské řemeslné zmrzliny. U této značky jsou od počátku samozřejmostí nazdobené gastro vany.
Prima zmrzlina Mrož – z ovoce a tvarohu
Nanuky a dřeně Mrož obsahují oproti ostatním zmrzlinám extrémně vysoký podíl ovoce – vždy přes 50%. Díky tomu se obejdou bez aromat a barviv. Mezi další suroviny patří smetana, tvaroh a jogurt. Díky své přírodní vyvážené chuti se stal Mrož jedním z nejoblíbenějších nanuků.