V testu ruských zmrzlin vyhrála Prima
Redakce MF Dnes se rozhodla otestovat smetanové zmrzliny mezi dvěma oplatkami. Zakoupila v obchodech dvanáct vzorků s označením ruská zmrzlina, moroženoje či plombir. Vítězem se stala Prima nejen díky příjemné smetanové chuti zmrzliny a vůni oplatky.
Proč Ruská zmrzlina Prima?
Zmrzlina obsahuje výhradně mléčný tuk. Ve složení je máslo, sušené plnotučné mléko, smetana a naprosté minimum přídatných látek. Oslazena je výhradně cukrem, zatímco ostatní obsahují také glukózový sirup. Přitom obsah cukrů 16 g / 100 g má jeden z nejnižších. Jiné zmrzliny obsahují až 22 g. Na prvním místě se umístila se známkou 1,8.
Ruskou zmrzlinu naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Kdo zmrzliny hodnotil?
Laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze dostala za úkol ověřit podíl tuku ve zmrzlině a zjistit, zda v náplni je, či není jiný než mléčný tuk. Analýza triglyceridů nezjistila kromě jednoho vzorku jiný než mléčný tuk. Kromě složení a množství tuků laboratoř sledovala podíl cukrů. Na výsledné známce testu se laboratorní zkouška podílela z 25%.
Porota složená z odborníků i laiků hodnotila vzhled, barvu, konzistenci, vůni a samozřejmě chuť zmrzlin. I porotci si u zmíněného vzorku okamžitě všimli rozdílu. Námitky měli proti margarínové nebo umělé pachuti. Na známkách poroty záleželo nejvíc, protože na výsledné pořadí měli 70% vliv.
Třetí část se týkala hodnocení obalů. Marketingoví specialisté měli zbývající 5% podíl.