Téma # bez lepku

Kuchařky a kuchaři z institucionální gastronomie o školních prázdninách nezahálejí, ale hledají inspiraci na kuchařské tour Nové trendy v moderním vaření. Letos mají premiéru luštěninovo-zeleninové pepitky, přirozeně bezlepková surovina. Díky pepitkám vznikla řada zajímavých příloh, hlavní jídla či dezerty.
Připravte hamburger nebo plněnou bagetu, servírujte k snídani chléb a ke kávě zákusky. Prodávejte pečivo. Nic nového? Ovšem bez lepku je to pro stovky tisíc celiaků a alergiků malý zázrak. Navíc mnohem větší skupina lidí vyhledává bezlepkové potraviny jako vítanou změnu.
Alternativou k obalovanému smaženému rybímu masu – prstům, porcím filé nebo celým filetám – při bezlepkové dietě jsou nemleté rybí prsty bez lepku značky Nowaco. Díky vyladěnému křupavému obalu z rýžové a kukuřičné mouky chutnají k nerozeznání od klasických rybích prstů.
Bidfood v Dýšině u Plzně úspěšně rozjel uzenářskou výrobu. Nyní zde udí šest druhů drůbežích šunek pod značkou DD. Šunky z kuřecích a krůtích prsou se vyrábí ve třech kvalitativních třídách s 62%, 73% a 94% masa. Všechny skvěle chutnají a neobsahují glutamát, lepek ani jiné alergeny.
Potravinová intolerence na obilný lepek je dnes velmi rozšířeným jevem. Klade tak nové nároky na stravovací provozy i restaurace. Bidfood nabízí bezlepkovou alternativu k běžným těstovinám – ucelenou řadu rýžových přílohových těstovin a nudlí Risolino, které se nerozváří, nerozpadají a drží tvar.
Nabízí se tři způsoby. Záleží jen na Vás, zda si chcete ušetřit práci na začátku a vystavit se možným problémům, nebo věnujete jídelnímu lístku čas a budete mít všechno černé na bílém kvůli případným sporům.
České restaurace sází v jídelních lístcích většinou na čísla alergenů u názvů pokrmů a vysvětlující tabulku alergenů, kde jsou popsány. Často se na ni ptáte, a proto Vám přinášíme stručný seznam i tabulku alergenů ke stažení.