Seznam alergenů
23. 1. 2015

Seznam alergenů

České restaurace sází v jídelních lístcích většinou na čísla alergenů u názvů pokrmů a vysvětlující tabulku alergenů, kde jsou popsány. Často se na ni ptáte, a proto Vám přinášíme stručný seznam i tabulku alergenů ke stažení.

13. prosince 2014 vešlo v platnost nařízení EU 1169/2011. Ke stažení je zdarma na www.eurlex.cz. Příloha II tohoto nařízení obsahuje oficiální přehled alergenů včetně všech detailů a výjimek.

seznam alergenů pro restaurace a gastronomické provozy

Přehled alergenů se seznamem éček

Níže je uveden stručný přehled alergenů. Vždy jde nejen o alergen, ale také o výrobky z něj! U oxidu siřičitého a siřičitanů jsou navíc uvedena čísla "éček", protože se ve složení potravin místo jejich jmenných označení někdy vyskytují E kódy.

  1. Lepek
    pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy
  2. Korýši
  3. Vejce
  4. Ryby
  5. Arašídy
    podzemnice olejná
  6. Sója
    sójové boby
  7. Mléko
  8. Skořápkové plody
    mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezam
    sezamová semena
  12. Oxid siřičitý a siřičitany
    E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228
  13. Vlčí bob
    lupina
  14. Měkkýši

Tabulka ve výše přiloženém XLS souboru obsahuje navíc sloupec s originálním zněním Přílohy II nařízení EU 1169/2011.

Dodržení číslování není nutné, klidně můžete použít vlastní označení, třeba písmena. Výhody a nevýhody různých zápisů alergenů naleznete v článku:

 

Přečíst si můžete také seriál Nová legislativa:

 

Alergeny obsažené v produktech i v receptech naleznete na portálu mujBidfood.cz po přihlášení.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí