Seznam alergenů
České restaurace sází v jídelních lístcích většinou na čísla alergenů u názvů pokrmů a vysvětlující tabulku alergenů, kde jsou popsány. Často se na ni ptáte, a proto Vám přinášíme stručný seznam i tabulku alergenů ke stažení.
13. prosince 2014 vešlo v platnost nařízení EU 1169/2011. Ke stažení je zdarma na www.eurlex.cz. Příloha II tohoto nařízení obsahuje oficiální přehled alergenů včetně všech detailů a výjimek.
Soubory ke stažení
Přehled alergenů se seznamem éček
Níže je uveden stručný přehled alergenů. Vždy jde nejen o alergen, ale také o výrobky z něj! U oxidu siřičitého a siřičitanů jsou navíc uvedena čísla "éček", protože se ve složení potravin místo jejich jmenných označení někdy vyskytují E kódy.
- Lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy - Korýši
- Vejce
- Ryby
- Arašídy
podzemnice olejná - Sója
sójové boby - Mléko
- Skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie - Celer
- Hořčice
- Sezam
sezamová semena - Oxid siřičitý a siřičitany
E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228 - Vlčí bob
lupina - Měkkýši
Tabulka ve výše přiloženém XLS souboru obsahuje navíc sloupec s originálním zněním Přílohy II nařízení EU 1169/2011.
Dodržení číslování není nutné, klidně můžete použít vlastní označení, třeba písmena. Výhody a nevýhody různých zápisů alergenů naleznete v článku:
Přečíst si můžete také seriál Nová legislativa:
Alergeny obsažené v produktech i v receptech naleznete na portálu mujBidfood.cz po přihlášení.