Téma # legislativa

Chceme reagovat na poněkud zavádějící kampaň ohledně výskytu salmonel v importované drůbeži. Proto přinášíme krátký souhrn stávající situace a její pozadí.
Společnosti skupiny Bidfood CZ a SK dodržují morální zásady i právní normy. Zde se nachází dokumenty týkající se ochrany soukromí – privacy policy – a další povinně zveřejňované informace.

EET

EET – informační povinnost poplatníka od 1. 3. 2017
Oddělení kvality v Bidfoodu vypracovalo přehled povinných informací, kterými musí být hovězí maso označeno, protože v některých médiích se objevují nepřesné až zavádějící informace. A co navíc požaduje česká vyhláška pro skot poražený v České republice?
Potenciálně rakovinotvorný akrylamid vzniká při smažení hranolek nebo pečení pečiva. Od 11. dubna 2018 vchází v účinnost Nařízení komise EU 2158/2017, díky kterému by se obsah akrylamidu měl snižovat. Zákazníci Bidfoodu se nové legislativy nemusí obávat.
1. září ministerstvo financí začalo přidělovat podnikatelům autentizační údaje a upřesnilo některé informace k elektronické evidenci tržeb. Občerstvení bez posezení a služeb, např. dodavatelé pizzy nebo stánky s občerstvením na adventních trzích, nejsou stravovací službou, ale dodáním zboží, a tak se pro ně povinnost EET posouvá až do 3. fáze.
Bidfoodu v sortimentu nádobí a kuchyňských potřeb přibývají pomůcky podporující systém HACCP. Ať jde o barevné nože, krájecí desky, skladovací nádoby nebo teploměry, pomohou minimalizovat možná zdravotní rizika v potravinářském provozu z pohledu mikrobiálního i chemického nebezpečí.
Problematiku uvádění výživových hodnot jsme zmínili již dříve v seriálu Nová legislativa. Od 13. prosince 2014 je uvádění údajů na výrobcích sice dobrovolné, ale musí být minimálně v rozsahu Big 7. Od 13. prosince 2016 bude uvádění povinné. S blížícím se termínem se opakují dotazy, na které Vám níže odpovídáme.
Zákon o Elektronické evidenci tržeb bude vyhlášen ve sbírce zákonů během dubna. Od 1. prosince 2016 zavádí pro všechny hotely a restaurace povinnost elektronicky evidovat veškeré tržby. V České republice jsou e-tržby velkým strašákem, nicméně v Evropské unii jde o poměrně běžnou věc a není se čeho bát. Nějakou formu EET zavedla již více než polovina zemí.
Od 13. 12. 2014, 1. 1. 2015 a 1. 4. 2015 vstoupila v platnost řada změn týkajících se také prodejen potravin, řeznictví či uzenářství. Opravdu víte, jaké informace pro spotřebitele a kde musí být uvedeny? A co naopak nesmí kontroly vyžadovat? Tentokrát Vám Bidfood nabízí ucelený návod ke značení nebalených potravin v pultovém prodeji.