Téma # legislativa

Pomůžeme Vám, našim odběratelům, splnit požadavky EUDR, které mají podpořit ochranu světových lesů. Nařízení EUDR se týká komodit skotu, kakaa, kávy, palmy olejné, kaučuku, sóji a dřeva.
Do Plzně se sjelo téměř 150 vedoucích školních jídelen na první jarní školení, jež pořádaly Jídelny.cz a jejichž je společnost Bidfood hlavním partnerem. Řeč byla o novém spotřebním koši a nechyběly ani ukázky rybích či bezmasých pokrmů od uznávaných šéfkuchařů.
Nový spotřební koš pro školní jídelny, jenž by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2025, budí obavy. I proto Praha 2 požádala šéfkuchaře Marka Svobodu z Bidfoodu o pomoc a přípravu semináře pro kuchařky svých jídelen ze základních a mateřských škol.
Situaci kolem SUP (single use plastic), tedy zákazu plastových nádob, nádobí a pomůcek na jedno použití, Bidfood velmi intenzivně řešil s předstihem několika let. Mezi prvními vyřadil zakázané jednorázové plasty z nabídky. Již několik měsíců nabízí vhodné alternativy, které jsou šetrné k přírodě a jsou plně v souladu s platnou legislativou EU a ČR.
Překladový formulář zemí původu masa a dalších potravin umožňuje okamžitý překlad do češtiny z nejčastěji se vyskytujících cizích jazyků bez nutnosti vědět, o jaký jazyk se jedná. Zároveň překladač funguje i jako dekódovač třípísmenné zkratky země (ISO 3166-1 alpha-3).
Chceme reagovat na poněkud zavádějící kampaň ohledně výskytu salmonel v importované drůbeži. Proto přinášíme krátký souhrn stávající situace a její pozadí.
Oddělení kvality v Bidfoodu vypracovalo přehled povinných informací, kterými musí být hovězí maso označeno, protože v některých médiích se objevují nepřesné až zavádějící informace. A co navíc požaduje česká vyhláška pro skot poražený v České republice?
Potenciálně rakovinotvorný akrylamid vzniká při smažení hranolek nebo pečení pečiva. Od 11. dubna 2018 vchází v účinnost Nařízení komise EU 2158/2017, díky kterému by se obsah akrylamidu měl snižovat. Zákazníci Bidfoodu se nové legislativy nemusí obávat.
Bidfoodu v sortimentu nádobí a kuchyňských potřeb přibývají pomůcky podporující systém HACCP. Ať jde o barevné nože, krájecí desky, skladovací nádoby nebo teploměry, pomohou minimalizovat možná zdravotní rizika v potravinářském provozu z pohledu mikrobiálního i chemického nebezpečí.
Problematiku uvádění výživových hodnot jsme zmínili již dříve v seriálu Nová legislativa. Od 13. prosince 2014 je uvádění údajů na výrobcích sice dobrovolné, ale musí být minimálně v rozsahu Big 7. Od 13. prosince 2016 bude uvádění povinné. S blížícím se termínem se opakují dotazy, na které Vám níže odpovídáme.