HACCP nejsou jen barevné nože
Bidfoodu v sortimentu nádobí a kuchyňských potřeb přibývají pomůcky podporující systém HACCP. Ať jde o barevné nože, krájecí desky, skladovací nádoby nebo teploměry, pomohou minimalizovat možná zdravotní rizika v potravinářském provozu z pohledu mikrobiálního i chemického nebezpečí.
Proč HACCP
Za zkratkou HACCP se skrývá anglický název Hazard Analysis Critical Control Point, česky překládaný jako Analýza nebezpečí a identifikace kritických řídících (kontrolních) bodů. Jedná se o systém, který byl vyvinut ve spolupráci s NASA. Pro potravináře byl dobrovolný, ale výsledky po jeho zavedení ve firmách byly tak příznivé a jeho použití univerzální, že se stal od roku 2004 povinným.
Nyní se povinně využívá při výrobě, zpracování, skladování, manipulaci, přepravě a prodeji potravin, aby se předešlo možným zdravotním nebezpečím. Pomocí zpracovaného systému HACCP jsou pro jednotlivé činnosti analyzována rizika, zaváděna a kontrolována preventivní opatření, jejichž cílem je kvalitní a zdravotně nezávadná potravina v celém řetězci od zemědělce až po konečného spotřebitele.
Barvy HACCP
Používáním barevně odlišných pomůcek se zabrání mimo jiné křížové kontaminaci mikroorganismy a alergeny mezi jednotlivými druhy potravin. Výběr barev pro určité komodity anebo činnosti zůstává na rozhodnutí každého potravinářského provozu. Nejčastější barevné rozlišení je následující:
- červená = syrové maso
- žlutá = syrová drůbež
- modrá = ryby
- bílá = mléčné výrobky
- zelená = čerstvá zelenina a ovoce
- hnědá = vařené maso, drůbež a uzeniny (již hotové pokrmy a výrobky)