HACCP nejsou jen barevné nože
29. 6. 2016

HACCP nejsou jen barevné nože

Bidfoodu v sortimentu nádobí a kuchyňských potřeb přibývají pomůcky podporující systém HACCP. Ať jde o barevné nože, krájecí desky, skladovací nádoby nebo teploměry, pomohou minimalizovat možná zdravotní rizika v potravinářském provozu z pohledu mikrobiálního i chemického nebezpečí.

Proč HACCP

Za zkratkou HACCP se skrývá anglický název Hazard Analysis Critical Control Point, česky překládaný jako Analýza nebezpečí a identifikace kritických řídících (kontrolních) bodů. Jedná se o systém, který byl vyvinut ve spolupráci s NASA. Pro potravináře byl dobrovolný, ale výsledky po jeho zavedení ve firmách byly tak příznivé a jeho použití univerzální, že se stal od roku 2004 povinným.

Nyní se povinně využívá při výrobě, zpracování, skladování, manipulaci, přepravě a prodeji potravin, aby se předešlo možným zdravotním nebezpečím. Pomocí zpracovaného systému HACCP jsou pro jednotlivé činnosti analyzována rizika, zaváděna a kontrolována preventivní opatření, jejichž cílem je kvalitní a zdravotně nezávadná potravina v celém řetězci od zemědělce až po konečného spotřebitele.

Barvy HACCP

Používáním barevně odlišných pomůcek se zabrání mimo jiné křížové kontaminaci mikroorganismy a alergeny mezi jednotlivými druhy potravin. Výběr barev pro určité komodity anebo činnosti zůstává na rozhodnutí každého potravinářského provozu. Nejčastější barevné rozlišení je následující:

  • červená = syrové maso
  • žlutá = syrová drůbež
  • modrá = ryby
  • bílá = mléčné výrobky
  • zelená = čerstvá zelenina a ovoce
  • hnědá = vařené maso, drůbež a uzeniny (již hotové pokrmy a výrobky)
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí