Vedoucí školních jídelen probírali nový spotřební koš
15. 4. 2025

Vedoucí školních jídelen probírali nový spotřební koš

Do Plzně se sjelo téměř 150 vedoucích školních jídelen na první jarní školení, jež pořádaly Jídelny.cz a jejichž je společnost Bidfood hlavním partnerem. Řeč byla o novém spotřebním koši a nechyběly ani ukázky rybích či bezmasých pokrmů od uznávaných šéfkuchařů.

Nový spotřební koš, podle kterého by měly od nového školního roku vařit školní jídelny, budí vášně na všechny strany. Ovšem není to jen o něm. Další úskalí se skrývá v přesunu nepedagogických pracovníků pod zřizovatele. „Tím by se měl završit přechod od státního k veřejnému regionálnímu školství,“ vysvětlila Alena Strosserová, nutriční terapeutka a metodička školního stravování a doplnila: „Jenže aktuálně jsme v situaci, že zákon stále není schválen. Je ve druhém čtení a není tedy ještě známé finální znění. Pořád se mění.“ 

Bude se ještě ve školních jídelnách vařit?

Stát si od této změny slibuje zefektivnění služeb a zlepšení hospodaření. Jenže sdílení služeb může znamenat i to, že se jídelny svěří do rukou soukromých firem a postupně se změní ve výdejny. „V menších obcích, kde jsou malé školy a školky, bude docházet ke spojování drobných úvazků. Jedna vedoucí bude mít na starost více jídelen a bude mezi nimi přejíždět,“ předjímala praxi Alena Strosserová. 

Nový spotřební koš: Větší porce za stejnou cenu

K novému spotřebnímu koš, jenž také zatím nemá finální podobu, bylo doposud vzneseno na 300 připomínek. Řeší se rozdělení potravin do kategorií, jejich procentuální navýšení (či naopak snížení) i obecné postřehy k chodu kuchyní. 

Jedna z hlavních změn je, že se nově budou hmotnosti surovin počítat v čisté váze oproti dosavadní nakoupené. Což z logiky věci povede k tomu, že se zvětší porce. „Ovšem finanční limity se nemění. Obědy se tedy zdražit nesmí,“ upozornila Renáta Černá, nutriční terapeutka a vedoucí školní jídelny v Dobřanech. Ministerstvo školství argumentuje tím, že primárně dochází k navýšení luštěnin, které jsou levnější než maso. 

Flexibilní spotřební koš je „převlečená“ rostlinná strava

Na semináři se probíraly také varianty spotřebního koše. Na výběr totiž bude nově ze dvou – klasického a tzv. flexibilního. V případě flexibilního spotřebního koše musí školní jídelna plnit pouze množství luštěnin. „Možná to zní dobře, ale je potřeba si uvědomit, že půjde spíše o alternativní jídelníček, jenž bude hodně posunutý k rostlinné stravě,“ řekla Renáta Černá. Rodiče si toho musí být vědomi. Budou to totiž oni, kdo svým hlasováním určí, co budou jejich děti v jídelně jíst. 

Tipy na obědy a svačiny od šéfkuchařů

Ovšem školení nebylo jen o teorii. Jak se dá nový spotřební koš uplatnit v praxi, ukázal šéfkuchař a člen Gastro Teamu Bidfood Vít Pichlík, který připravil hned trojici pokrmů, jež by děti měly ocenit. Všechna tři prezentovaná jídla mohou být podávána v bezmasé, rybí či masové variantě. Zvláště rybí ragú s celozrnnými těstovinami a rajčatovou omáčkou slavilo velký úspěch. Podobně si vedlo i bulgurové italské rissoto, které se dá připravit s tilápií, sumečkem africkým nebo krůtím masem. Stejně tak asijský salát jde udělat s tofu, mořskými plody či kachnou. „Možností je více, záleží jen na kreativitě,“ uvedl šéfkuchař. 

V rámci hodinové gastronomické ukázky zaznělo i mnoho užitečných rad a informací k použitým surovinám. „Pokud používáte filé, nechte ho pozvolna rozmrazit. Neztratí tolik vody a nebude mít při tepelné úpravě nepříjemný pach,“ radil Vít Pichlík účastníkům semináře a doplnil: „Nebojte se na první pohled netradičních surovin. Například ústřicová omáčka, rýžové asijské nudle či plody moře se velmi dobře hodí i do školních kuchyní.“ 

Není důvod panikařit

I když na semináři bylo hodně vedoucích školních jídelen z chystaných změn vyděšených, k pesimismu zatím není důvod. Legislativa se teprve připravuje a návrh se může v meziresortním řízení ještě změnit. „My si uvědomujeme, co chystaná novela vyhlášky o školním stravování bude znamenat pro všechny zúčastněné,“ poznamenal Pavel Melich, manažer pro školní stravování ze společnosti Bidfood, a dodal: „Z pozice největšího dodavatele potravin do tohoto segmentu a dlouholetého partnera školních jídelen jsme připraveni všemožně pomoci nejen dostatečně širokým portfoliem všech potravin vyhovujícím novému spotřebnímu koši, ale i například gastronomickými semináři, školeními, vařením přímo ve školních jídelnách nebo jen recepty a inspirací.“ 

Školní jídelny v tom tak nejsou samy. Mají dodavatele, na kterého se mohou spolehnout a společně s ním jistě zvládnou čelit tomu, co přijde. Ať už to bude toto září či později, bude-li vyhláška přijata s odloženou účinností. 

Další termíny jarních školení pro vedoucí školních jídelen:
16. 4. 2025 v Brně v Hotelu Avanti
23. 4. 2025 v Praze ve Wellness Hotelu Step

Podrobný program školení najdete na stránkách:

 


 

Jídelny.cz logo

Společnost Bidfood je od roku 2008 hrdým partnerem projektu Jídelny.cz, který se snaží zlepšit úroveň českých školních jídelen. Odbornému personálu nabízí vzdělávání, vzorové jídelníčky i aktuální informace o platné či chystané legislativě.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí