Regulace akrylamidu v potravinách

Smažení hranolek | škála
Potenciálně rakovinotvorný akrylamid vzniká při smažení hranolek nebo pečení pečiva. Od 11. dubna 2018 vchází v účinnost Nařízení komise EU 2158/2017, díky kterému by se obsah akrylamidu měl snižovat. Zákazníci Bidfoodu se nové legislativy nemusí obávat.

Akrylamid vzniká zcela běžně při smažení nebo pečení potravin s vysokým obsahem sacharidů – především brambor, obilovin a kávových zrn. Potravinám dodává typickou chuť, vůni, texturu a vzhled. Výskytu akrylamidu nelze zcela zamezit, je však možné jeho množství snížit.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2015 potvrdil, že akrylamid potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny.  Evropská unie se proto prostřednictvím Nařízení komise EU 2158/2017, které vchází v účinnost 11. dubna 2018, snaží obsah akrylamidu v potravinách regulovat.

Společnost Bidfood Czech Republic s.r.o. již podnikla veškeré kroky podle daných požadavků, aby zamezila vzniku vyššího množství akrylamidu v potravinách. Vlastní výroby, dodavatelé a výrobci potvrdili, že jejich produkty mají obsah akrylamidu pod doporučenou hranicí. K jediné změně došlo v návodech k přípravě hranolek a kroket, kde se snížily doporučené teploty přípravy o 5°C.

Fotografie níže jsou použity ze stránky Zlatá pravidla pro smažení, kde naleznete podrobný návod ke smažení hranolek.

Bohužel k Nařízení komise EU 2158/2017 dosud chybí slíbená vodítka, návody, výklad a metody přístupy dozorových orgánů. Doporučení od Bidfoodu zákazníkům zní: Při dodržení postupu pro přípravu uvedeného v návodu zůstane obsah akrylamidu pod doporučenou hranicí.

Galerie: 
Smažení hranolek | světlá zlatá – ANO
Smažení hranolek | zlatá žlutá – ANO
Smažení hranolek | zlatá hnědá – NE
Mohlo by vás zajímat
Nowaco | bezlepkové rybí prsty
Alternativou k obalovanému smaženému rybímu masu – prstům, porcím filé nebo celým filetám – při bezlepkové dietě jsou nemleté rybí prsty bez lepku značky Nowaco. Díky vyladěnému křupavému obalu z rýžové a kukuřičné mouky chutnají k nerozeznání od klasických rybích prstů.
SAICAF | pravá italská káva
Když italský právník Beniamino Cipparoli otevíral svou kavárnu v jihoitalském městě Bari, nebyl spokojen s kávou, která byla tehdy k dostání. Proto si připravil kávovou směs sám. Tak se v roce 1932 začala psát historie dnešní moderní společnosti SAICAF.