Regulace akrylamidu v potravinách

Smažení hranolek | škála
Potenciálně rakovinotvorný akrylamid vzniká při smažení hranolek nebo pečení pečiva. Od 11. dubna 2018 vchází v účinnost Nařízení komise EU 2158/2017, díky kterému by se obsah akrylamidu měl snižovat. Zákazníci Bidfoodu se nové legislativy nemusí obávat.

Akrylamid vzniká zcela běžně při smažení nebo pečení potravin s vysokým obsahem sacharidů – především brambor, obilovin a kávových zrn. Potravinám dodává typickou chuť, vůni, texturu a vzhled. Výskytu akrylamidu nelze zcela zamezit, je však možné jeho množství snížit.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2015 potvrdil, že akrylamid potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny.  Evropská unie se proto prostřednictvím Nařízení komise EU 2158/2017, které vchází v účinnost 11. dubna 2018, snaží obsah akrylamidu v potravinách regulovat.

Společnost Bidfood Czech Republic s.r.o. již podnikla veškeré kroky podle daných požadavků, aby zamezila vzniku vyššího množství akrylamidu v potravinách. Vlastní výroby, dodavatelé a výrobci potvrdili, že jejich produkty mají obsah akrylamidu pod doporučenou hranicí. K jediné změně došlo v návodech k přípravě hranolek a kroket, kde se snížily doporučené teploty přípravy o 5°C.

Fotografie níže jsou použity ze stránky Zlatá pravidla pro smažení, kde naleznete podrobný návod ke smažení hranolek.

Bohužel k Nařízení komise EU 2158/2017 dosud chybí slíbená vodítka, návody, výklad a metody přístupy dozorových orgánů. Doporučení od Bidfoodu zákazníkům zní: Při dodržení postupu pro přípravu uvedeného v návodu zůstane obsah akrylamidu pod doporučenou hranicí.

Galerie: 
Smažení hranolek | světlá zlatá – ANO
Smažení hranolek | zlatá žlutá – ANO
Smažení hranolek | zlatá hnědá – NE
Mohlo by vás zajímat
Ice Tea Lipton, Monin a Jedu v ledu
Se startovacím setem Ice Tea Lipton & Monin & Jedu v ledu! je skvělý ledový čaj hotový do dvou minut. Servírovat jej můžete do přiložených sklenic nebo sáčků k odnosu s sebou. Rychlý a vynikající Ice Tea má své místo v nápojovém lístku celoročně.
Jaký rostlinný olej vybrat | slunečnice a řepka
Každý rafinovaný rostlinný olej v něčem vyniká a pro každý účel se nejlépe hodí jiný. Víte například, proč nepoužít k přípravě majonézy slunečnicový olej? A který fritovací olej nebo tuk nepřenáší chutě a pachy mezi fritovanými pokrmy?