Nová legislativa 3 | Údaje u masa & Big 7

Nepodléhejte fámám, ani těm ohledně předpisů. Poslední z trojice článků se zabývá tématy „Značení masa od 1. 4. 2015“, které se týká prodejců i restaurací, a „Výživové údaje od 13. 12. 2016“. Velkoobchod potravin Bidfood se opět snaží přinést svým zákazníkům servis odpovídající nové legislativě.

Nařízení EU 1337/2013, ke stažení zdarma na www.eurlex.cz, a EU 1169/2011 na www.eurlex.cz (linky vedou přímo na konkrétní nařízení) dále upravuje značení masa od 1. 4. 2015 a uvádění výživových údajů od 13. 12. 2016.

Věnujte pozornost také předchozím změnám platným od 13. 12. 2014 a 1. 1. 2015:
1 | Konec tajemství šéfkuchaře
2 | Podpultové informace

Podrobněji o alergenech v článcích Seznam alergenů a Jak uvést alergeny na jídelním lístku?

Samostatný text o značení masa Vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso zažívá revoluci ve značení

Nová legislativa od 1. 4. 2015

Vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso

Od 1. 4. 2015 bude muset být označeno vepřové, skopové, kozí a drůbeží masozemí, kde bylo zvíře chováno. Musí být uvedeno doslovně "Chov v:", a zemí, kde bylo poraženo, přesně uvedeno "Porážka v:". Dosud se tyto informace, rozšířené o zemi narození, registrační číslo porážky a bourání, uváděly pouze u hovězího masa.

Nová legislativa od 1. 4. 2015 | hovězí maso plemene Angus

Maso v pultovém prodeji

Při prodeji baleného masa od Bidfoodu se nic nemění, ale při pultovém prodeji musí prodejce veškeré údaje týkající se původu masa uvést buď na cenové etiketě, nebo na nějaké nástěnce u vitríny.

Údaje k pokrmům z masa

Restaurace a stravovací provozy nemusí údaje o původu masa uvádět do jídelního lístku, ale obsluha je musí znát. Stejně jako u pokrmů z ryb má konzument právo se na původ masa zeptat a samozřejmě si původ masa prověří dozorové orgány. Doporučujeme nevyhazovat kartony před spotřebováním zboží.

Nová legislativa od 13. 12. 2016

Výživové hodnoty v rozsahu Big 7

Od 13. 12. 2016 bude povinné uvádět u výrobků výživové údaje v rozsahu minimálně Big 7:

  1. energetická hodnota v kJ a Kcal,
  2. tuky,
  3. z toho nasycené mastné kyseliny,
  4. sacharidy,
  5. z toho cukry,
  6. bílkoviny
  7. a sůl.

Údaje se musí uvádět v tomto pořadí ve formě tabulky nebo v řádku, pokud není dostatek místa. Vše kromě energetické hodnoty se uvádí v gramech. Výživové údaje se nemusí uvádět u potravin uvedených v příloze V. nařízení EU 1169/2011.

Mnoho lidí tvrdí, že uvádění výživových údajů je povinné již od 13. 12. 2014, což není pravda. Povinné je jejich uvádění až od 13. 12. 2016, ale pokud se výrobce rozhodne pro uvádění výživových údajů dříve, musí být v rozsahu Big 7. Na produktech vyrobených od 13. 12. 2014 se tedy nesmí vyskytovat např. jen energetická hodnota bez uvedení dalších šesti údajů.

Jak Vám pomůže Bidfood?

Společnost Bidfood pracuje poslední rok velmi intenzivně na usnadnění přístupu svých odběratelů ke všem informacím týkajících se legislativních změn. O výkladu předpisů a postupu kontrol Bidfood pravidelně jedná s Ministerstvem zemědělství a dozorovými úřady, aby tomu přizpůsobil servis svým zákazníkům.

Veškeré informace o složení včetně alergenů, výživové hodnoty a údaje o původu ryb naleznou zákazníci Bidfoodu po bezplatné registraci na portálu mujBidfood.cz a to 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Již dnes získají u většiny výrobků údaje z nových obalů, ačkoliv v prodeji zůstanou po nějaký čas výrobky v původních obalech.

Nově receptové kalkulační listy na portálu mujBidfood.cz obsahují výčet alergenů v pokrmu a jaké může obsahovat stopy alergenů.

Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
Drůbež Dýšina | drůbeží šunky
Bidfood v Dýšině u Plzně úspěšně rozjel uzenářskou výrobu. Nyní zde udí šest druhů drůbežích šunek pod značkou Drůbež Dýšina. Šunky z kuřecích a krůtích prsou se vyrábí ve třech kvalitativních třídách s 62%, 73% a 94% masa. Všechny skvěle chutnají a neobsahují glutamát, lepek ani jiné alergeny.