Nová legislativa 1 | Konec tajemství šéfkuchaře

Nespoléhejte se ohledně zákonů na polopravdy. Velkoobchod potravin Bidfood se na legislativní změny intenzivně připravuje. Přijměte jako pomoc trojici článků, nyní na téma „Obaly, pultový prodej a jídelní lístky od 13. 12. 2014“. Od tohoto data budou potraviny i pokrmy posuzovány shodně a nepřipraveným hrozí vysoké pokuty.

Změny vyplývající z platné legislativy přijdou postupně. Nejvýznamnější změny se týkají všech výrobců, pultového prodeje a stravovacích provozů již od 13. prosince 2014, kdy vejde v platnost nařízení EU 1169/2011, ke stažení zdarma na www.eurlex.cz. Současně vejdou v platnost nové obchodní názvy ryb uvedených ve vyhlášce 326/2001 Sb.

Nejdůležitější informace byste měli nalézt v textu níže nebo v pokračování:
2 | Podpultové informace
3 | Údaje u masa & Big 7

Podrobněji o alergenech v článcích Seznam alergenů a Jak uvést alergeny na jídelním lístku?

Nová legislativa od 13. 12. 2014

Výroba potravin

Nařízení EU 1169/2011 platí v celé Evropské unii a zavádí mnoho nových povinností, které budou muset obsahovat obaly a texty na potravinách vyrobených po 13. prosinci 2014. Do tohoto termínu umožňuje výrobcům spotřebovávat staré obaly.

V praxi to znamená, že ještě například dva roky zůstane v prodeji zboží s dvouletou trvanlivostí, protože bylo vyrobené před platností nařízení. Za prodej takového zboží nebude hrozit žádný postih a není žádný důvod ho neprodávat. Co bylo vyrobeno před 13. 12. 2014, nemusí povinnosti splňovat.

Co musí být na obalu

Od 13. 12. 2014 má každý výrobce potravin povinnost uvést na obalu výrobku pro maloobchodní prodej vedle dosavadních údajů také:

Složení včetně rozepsaného složení jednotlivých složek, třeba marinované cibule nebo sterilovaných okurek.

Alergeny musí být ve složení odlišeny od ostatního textu ztučněním, napsány velkými písmeny apod.

Výživové údaje neuvádět vůbec nebo v rozsahu Big 7.

Země původu se musí uvádět u všech výrobků. Spotřebitel se díky tomu dozví, kde byla potravina vyrobena.

Údaje o způsobu uchovávání, jak má být potravina skladována po otevření a do kdy spotřebována.

Návod k použití u všech polotovarů a dalších výrobků, které by bez návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít.

Datum zmrazení a to pouze u masa, masných polotovarů a nezpracovaných produktů rybolovu.

Minimální velikost písma, kdy výška malého písmene "x" je 1,2 mm nebo větší, musí mít povinné údaje u obalů s plochou větší než 80 cm2. Tím se zlepší čitelnost textů.

Nová legislativa od 13. 12. 2014 | rybářská loď

Údaje o produkci a lovu ryb

Na obalu ryb musí být od 13. 12. 2014 uvedeno navíc:

Způsob produkce, zda ryba byla chována nebo odlovena na moři či ve sladkých vodách.

U ryb odlovených ve sladkých vodách je nutné uvést odkaz na vodní útvar, kde byla ryba odlovena (konkrétní řeku, jezero).

Kategorie lovného zařízení u všech ryb. Zařízením jsou třeba vlečné sítě.

Podoblast odlovu u FAO 27 a 37, například podoblast odlovu VII, divize VIIj – jihozápadní Irsko – východ.

U chlazených ryb informace, zda ryba byla rozmrazena.

Nová legislativa od 13. 12. 2014 | kuchař

Názvy jídel bez tajností

Stravovací zařízení mají povinnost uvádět popisné názvy jednotlivých pokrmů. Například u Překvapení šéfa kuchyně se bude muset rozepsat, že se jedná o pečená marinovaná hovězí žebra s gratinovanou zeleninou a pepřovou omáčkou. Popisovat se nemusí obecně známá jídla.

Alergeny na jídelním lístku

Nařízení EU 1169/2011 dává do stejné roviny potravinu a pokrm, takže od 13. 12. 2014 musí také všechna stravovací zařízení uvádět, jaké alergeny pokrm obsahuje. Restaurace tak mohou činit v jídelním lístku buď formou seznamu, nebo odkazem na obsluhu, která tyto informace poskytne.

Neuvedení či špatné uvedení alergenů ve výrobku nebo pokrmu bude státním dozorem považováno za ohrožení zdraví spotřebitele. Pokuta v tomto případě může dosahovat až 50 000 000 Kč.

Nová legislativa od 13. 12. 2014 | pečený pstruh s nádivkou

Údaje k pokrmům z ryb

Podobně musí uvádět také kompletní údaje o produkci a lovu podávaných ryb. Konzument má právo se na původ ryb zeptat a nejspíš se na tyto informace obsluhy zeptá případná kontrola, kterých může od ledna 2015 přibýt.

Ryby v pultovém prodeji

Při prodeji balených ryb od Bidfoodu se nic nemění, avšak při pultovém prodeji ano. Prodejce musí údaje o produkci a lovu ryb poskytnout zákazníkům buď na cenové etiketě, nebo na nějaké nástěnce u vitríny.

Jak Vám pomůže Bidfood?

Společnost Bidfood pracuje poslední rok velmi intenzivně na usnadnění přístupu svých odběratelů ke všem informacím týkajících se legislativních změn. O výkladu předpisů a postupu kontrol Bidfood pravidelně jedná s Ministerstvem zemědělství a dozorovými úřady, aby tomu přizpůsobil servis svým zákazníkům.

Veškeré informace o složení včetně alergenů, výživové hodnoty a údaje o původu ryb naleznou zákazníci Bidfoodu po bezplatné registraci na portálu mujBidfood.cz a to 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Již dnes získají u většiny výrobků údaje z nových obalů, ačkoliv v prodeji zůstanou po nějaký čas výrobky v původních obalech.

Nově receptové kalkulační listy na portálu mujBidfood.cz obsahují výčet alergenů v pokrmu a jaké může obsahovat stopy alergenů.

    Mohlo by vás zajímat
    Regulace akrylamidu v potravinách
    Potenciálně rakovinotvorný akrylamid vzniká při smažení hranolek nebo pečení pečiva. Od 11. dubna 2018 vchází v účinnost Nařízení komise EU 2158/2017, díky kterému by se obsah akrylamidu měl snižovat. Zákazníci Bidfoodu se nové legislativy nemusí obávat.
    Elektronická evidence tržeb | Dotykačka
    1. září ministerstvo financí začalo přidělovat podnikatelům autentizační údaje a upřesnilo některé informace k elektronické evidenci tržeb. Občerstvení bez posezení a služeb, např. dodavatelé pizzy nebo stánky s občerstvením na adventních trzích, nejsou stravovací službou, ale dodáním zboží, a tak se pro ně povinnost EET posouvá až do 3. fáze.