Asie na talíři s Baoyongem Zhengem
25. 6. 2025

Asie na talíři s Baoyongem Zhengem

Gastrostudio Bidfood přivítalo další výraznou osobnost moderní gastronomie – šéfkuchaře Baoyonga Zhenga. Mladý, energický a talentovaný kuchař, který se do světa fine diningu zapsal nejen jako soutěžní talent, ale i jako spoluzakladatel úspěšné rodinné restaurace Mr. Bao.

Baoyong Zheng má za sebou zkušenosti z podniků jako Salabka, Ritumei, Soho+, Sia nebo Stones Catering. Není proto divu, že jeho kurz přitáhl pozornost nejen milovníků asijské kuchyně, ale i profesionálů, kteří hledají inspiraci, techniku a nové suroviny.

Techniky, chutě, detaily

Kurz byl koncipovaný jako ochutnávka pestrého světa originální asijské kuchyně. Baoyong se s účastníky podělil o spoustu praktických tipů a zároveň představil i pár zajímavých novinek z portfolia značky Lee Kum Kee.

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:

Chuťová jízda napříč Asií

Úvod patřil křupavé sushi rolce plněné tuňákem. Pro zvýraznění chutí se rolka na několik vteřin ponořila do rozpáleného oleje a poté se podávala s nakládaným zázvorem (gari) a kvalitní sójovou omáčkou.

Následovaly dim sum knedlíčky připravované ve dvou variantách: dušené v páře a fritované. Baoyong ukázal rozdíly nejen ve výsledné chuti, ale také v přípravě a prezentaci. Práce s těstem, plněním i pečlivým skládáním ukázala, že právě v jednoduchosti se často skrývá skutečné mistrovství.

Umění omáček a marinád

Jedním z vrcholů kurzu byl losos v teriyaki omáčce. Baoyong názorně ukázal, jak na pánvi připravit rybu, aby zůstala křehká a šťavnatá. Poté ji přelil teriyaki omáčkou, která jídlu dodala charakteristický lesklý povrch a výraznou chuť.

Následovala trojice masových specialit v asijském BBQ stylu. Baoyong připravil vepřová žebra, kuřecí křídla a domácí asijské klobásky – každé marinované jinou směsí koření a omáček. Účastníci kurzu tak měli skvělou příležitost ochutnat, jak se jednotlivé chutě prolínají, doplňují a vytvářejí harmonii, typickou pro asijskou kuchyni.

Wok technika – rychlé, ale precizní

Závěr kurzu byl věnován technice wok, tedy rychlému preciznímu vaření na vysoké teplotě. Variace na tradiční chow mein (smažené nudle) nabídly prostor pro kreativitu i hravé kombinace surovin. Každý si odnesl nejen recept, ale především porozumění samotnému principu této oblíbené asijské metody.

Baoyong Zheng připomněl, že asijská kuchyně není jen o receptech. Je hlavně o rovnováze, technice a radosti z vaření. Kurz přinesl spoustu inspirace i dovednosti, které si účastníci odnesli domů, připraveni objevovat Asii ve vlastní kuchyni.

Termíny dalších kulinářských kurzů v Bidfood Gastrostudiu najdete na adrese:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí