Téma # kurzy

Technologie, ukázky kuchařských postupů, představení nových surovin a interaktivní prostředí vybízející k zastavení. To vše nabídne Bidfood Training Academy na letošním Expu. Pod palcem jí má šéfkuchař Marek Svoboda. „Do Letňan přeneseme to nejlepší z našich kurzů,“ říká.
Pokrmy plné barev a chutí k jaru zkrátka patří. Ovšem to, aby zároveň dávaly ekonomický smysl a hosté byli ochotni za ně zaplatit, je kritérium, které limituje nejednoho kuchaře. Ale někteří mají šetření v krvi. „Halíře dělají talíře!“ ví René Tichý, šéfkuchař z hotelu Ostrov.
Sezona zvěřiny je teď v plném proudu, a proto šéfkuchař Marek Svoboda připravil v Bidfood Gastrostudiu seminář zaměřený právě na ni. Zvolené pokrmy zaujaly účastníky kurzu zajímavými a netradičními kombinacemi a skvěle vyladěnými recepturami.
Denně pro své klienty a zaměstnance připraví přes 3 000 obědů, a to hned v několika variantách. „Kromě chutí musíme brát ohledy i na doporučenou dietu a zdravotní stav klienta,“ říká Tomáš Pondělíček ze společnosti SeneCura, která provozuje domovy pro seniory.
Neustále přichází s něčím novým. V Bidfood Gastrostudiu představil hotové vývary Perfect Chefs, které mají usnadnit práci profesionálním i amatérským kuchařům. „Díky nim už nejde jen o to, co dáváte do hrnce, ale můžete se plně soustředit na to, co z něj vyndáte,“ říká šéfkuchař Filip Sajler.
V roce 2010 svou kariéru v Bidfood Gastrostudiu odstartovala. Tehdy ještě jako jedna ze soutěžících v reality show 'Na nože!'. Teď se sem Iveta Fabešová vrátila jako respektovaná cukrářka a ambasadorka mléčných produktů Elle & Vire, které zde představila.
První podzimní workshop Nové nápady na catering voněl od začátku až do konce masem! Aby také ne, když ho vedli šéf výroby Gurmetu Milan Urban a šéfkuchař Marek Svoboda, který je ambasadorem U.S.Beef. Společně dělali klobásy, maso a nechybělo ani představení nových technologií.
Nejdražší seminář s ohledem na ceny surovin, inspirativní menu a lektor, jehož sláva se dotýká hvězd! Přesně to sliboval kurz Italské kuchyně zaměřený na seafood, který vedl v Bidfood Gastrostudiu šéfkuchař Riccardo Lucque, zakladatel skupiny La Collezione.
Úplně první kurz v Bidfood Gastrostudiu vedl v lednu 2009 právě Manfred Klein. Teď se zde loučil a to ve velkém stylu. „Budoucí kuchaři se učí, jak pracovat se surovinami, ale na koření se ve výuce zapomíná. Přitom právě díky němu se od sebe národní kuchyně odlišují,“ říká Manfred Klein.
Fermentování propadl šéfkuchař Marek Svoboda před rokem a od té doby experimentuje s nejrůznějšími surovinami. Kvašení a kysání ho nadchlo natolik, že mu zasvětil i květnový kurz v Bidfood Gastrostudiu, který sám lektoroval.