Bidfood Expo 2024 | Training Academy Marka Svobody
![Bidfood Expo 2024 | Marek Svoboda](/sites/default/files/styles/perex/public/novinky/2023/09/ika-2024-marek-pr2.jpg?h=408303ac&itok=llFMQg7D)
Marku, jak se zrodila myšlenka Bidfood Training Academy na Expu?
Na každé Expo hledáme něco nového. Na myšlenku akademie mě přivedla návštěva největšího evropského technologického veletrhu pro gastronomii v Milánu. Byla tam expozice, která měla podobný koncept. Zaujala mě představa, že bychom i my mohli pro návštěvníky vytvořit vzdělávací prostor, kde by bylo možné ukázat něco víc.
Navíc my máme Bidfood Training Academy, která funguje už 15 let a jejíž kurzy se stále těší velkému zájmu, takže jsme to spojili. Celé Gastrostudio přenést do Letňan nemůžeme, ale aspoň část z něho ano.
![Bidfood Training Academy | logo](/sites/default/files/obrazky/2024/04/bidfood-training-academy.png)
Nejdůležitější informace naleznete na stránce:
Akce je určena pouze pro odbornou veřejnost. Vstupenky jsou k dispozici pro přihlášené/registrované zákazníky v aplikaci nebo e‑shopu:
Jak bude expozice koncipovaná?
Půjde o částečně uzavřený a oddělený prostor, aby hosty, co k nám přijdou, nerozptyloval okolní ruch show. Také proto je akademie umístěná do interaktivní a edukační části, která se nachází mimo hlavní halu, kde jsou stánky a Star stage. Do našeho vyhrazeného prostoru se vejde zhruba 20 lidí. Takže půjde o intimnější prostředí, kde můžeme diskutovat a lidé se mohou 'koukat' kuchařům přímo pod ruce.
Na jaký program se mohou návštěvníci těšit?
![Bidfood Expo 2024 | Marek Svoboda](/sites/default/files/obrazky/2023/11/catering-maso-uzeniny-1233.jpg)
Po celé tři dny zde budou probíhat takové mini vzdělávací semináře. Budeme se věnovat postupům a ukážeme si nové technologie. K vidění zde bude například speciální komora na zrání ryb nebo vakuovačka z Itálie, která umí během krátké chvíle natenderizovat maso, naložit zeleninu či jiné suroviny.
Vstupy bude mít i juniorský a seniorský národní kuchařský tým. Baoyong Zheng pak předvede techniku wokování a velvetingu, což je způsob nakládání a zkřehčování masa. Zkrátka nebude to jen o surovinách, i když ochutnávek zde budeme mít také spoustu. Věřím, že program máme nachystaný tak, že kdykoliv se u nás návštěvníci zastaví, vždy uvidí něco zajímavého.
Zmínil jste národní týmy Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Co v rámci akademie budou předvádět?
Mají za úkol připravit tipy na obědová menu a to tak, aby pokrmy měly nápad a jejich finální cena byla v rozumné výši. Zkrátka prezentovaná jídla musí dávat ekonomický smysl, aby se mohla nabízet hostům a ti byli ochotní za ně zaplatit. Chceme oslovit Martina Staňka a jeho další kolegy z praxe.
Jsou nějaké trendy, kterým se v rámci Bidfood Training Academy budete na Expu věnovat?
Při skládání programu jsem myslel i na aktuální situaci v oboru, kdy mnoho podniků řeší nedostatek kvalifikovaného personálu v kuchyních. Ukážeme si několik věcí, které jim mohou pomoct v nadcházející letní sezoně. O co přesně půjde, prozrazovat předem nechci. Bude to překvapení.
Bude akademie víc o praxi nebo o teorii?
Ještě to ladím, ale mým cílem je, aby technologie a ukázky postupů byly v poměru 50 na 50. Ono je to dost provázané. Pro představu, když bude Jay McCarthy z U.S.Beef, který se zúčastní Expa po celé tři dny, předvádět nakládání masa, bude to úzce provázané s technologiemi. Takže se obě části krásně doplní. Bude to u nás hodně živé a velmi příjemné. Žádného statického tlachání se bát nemusíte. Program máme našlapaný a doufám, že se návštěvníkům bude líbit.
![Bidfood Expo 2024 | Marek Svoboda a Manfred Klein](/sites/default/files/fotogalerie/2023/06/manfred-klein-wiberg-0171.jpg)
Marek Svoboda
Je šéfkuchař a vedoucí Bidfood Gastrostudia. Vzdělání má v oboru kuchař/číšník. Na VŠ vystudoval obor management a chemie. Absolvoval řadu zahraničních studijních pobytů, kurzů a stáží, včetně těch v michelinských restaurací. Nyní působí také jako manažer Juniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, je akreditovaným lektorem Kulinářských kurzů v rámci EU, které vzdělávají budoucí gastronomickou generaci, a je rovněž ambasadorem US Beef pro ČR. V minulosti lektoroval na univerzitě v Minnesotě a je akreditovaným komisařem Světové asociace kuchařských spolků (WACS).