Téma # Gastrostudio

V napínavém finále projektu Vaříme s chutí, kde o titul v Bidfood Gastrostudiu bojovalo šest týmů, zvítězily kuchařky ze školní jídelny 2. ZŠ Plzeň z ulice Schwarzova. „Soutěžící předvedli dobré výkony. Vybrat vítěze bylo náročné,“ říká šéfkuchař Petr Konečný z Banquet týmu.
V pátek 9. května proběhne v Bidfood Gastrostudiu finále projektu Vaříme s chutí. V boji o titul se utká šest týmů. Jejich úkolem bude připravit polévku z luštěnin a hlavní chod z ryby. V sázce je hodně – prestiž i finanční a materiální odměna.
Svěží, chuťově pestré, s dokonalým platingem. Takové bylo pětichodové menu, které na březnovém kurzu v Bidfood Gastrostudiu připravil Ondřej Koráb, šéfkuchař Grandhotelu Pupp a držitel titulu Kuchař roku. Účastníci workshopu mohli ochutnat jehněčí či zvěřinu.
Druhý únorový kurz v Bidfood Gastrostudiu sliboval excelentní zážitek. Kurz italské kuchyně totiž vedl Marco Giampaoli, šéfkuchař z 32. nejlepší italské restaurace na světe pro rok 2024 – pražské Aromi. Vsadil na tradiční pokrmy, ovšem dal jim moderní podobu.
První letošní kurz v Bidfood Gastrostudiu nabídl účastníkům exotické chutě i vůně z daleké Indie. Lektorem byl šéfkuchař Marek Svoboda, který zná tamní pokrmy velmi dobře. Prezentované menu vycházelo z tradičních receptů, ale nechyběly ani tipy na oblíbenou fusion kuchyni.
Ze 24 školních jídelen, jejichž zřizovatelem je město Plzeň, se 22 přihlásilo do soutěže o tu nej! V rámci klání o titul musí připravit bezmasé jídlo a rybu. Pokrmy hodnotí odborná porota, která vybere šest nejlepších a ty se v květnu utkají ve finále v Bidfood Gastrostudiu.
Nový spotřební koš pro školní jídelny, jenž by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2025, budí obavy. I proto Praha 2 požádala šéfkuchaře Marka Svobodu z Bidfoodu o pomoc a přípravu semináře pro kuchařky svých jídelen ze základních a mateřských škol.
118 receptů od 15 šéfkuchařů. Přesně to najdete v nové kuchařce Marka Svobody. „Jsou v ní jídla ode mě i od lidí, které profesně uznávám,“ říká autor ke své prvotině. Vedle jeho receptů tam jsou pokrmy od Marka Fichtnera, Jana Punčocháře, Filipa Sajlera či Davida Kaliny.
Během své kariéry procestoval svět a na čas zakotvil i v Red Bullu, kde naplno uplatnil svůj lehce punkový přístup k vaření. Lepšího lektora pro kurz Moderní a lehce provokativní menu než Raimunda Probsta, který nyní působí v týmu Inspirace společnosti Wiberg, bychom nenašli.
Vyhlášený šéfkuchař Daren Liew ohromil svým devítichodovým menu všechny účastníky prvního červnového workshopu, který se konal v Bidfood Gastrostudiu. „Základem asijské kuchyně je marinování,“ kladl všem na srdce ambasador značky Lee Kum Kee.