Téma # Gastrostudio

Gastrostudio Bidfood přivítalo další výraznou osobnost moderní gastronomie – šéfkuchaře Baoyonga Zhenga. Mladý, energický a talentovaný kuchař, který se do světa fine diningu zapsal nejen jako soutěžní talent, ale i jako spoluzakladatel úspěšné rodinné restaurace Mr. Bao.
V Gastrostudiu Bidfood se opět vařilo ve velkém stylu. Prestižní rakouský šéfkuchař Philipp Kohlweg ukázal, že i tradiční suroviny lze připravit moderně, neobvykle a s lehkostí. Philipp je známý nejen svou kreativní kuchyní, ale také tím, že v kulinářských soutěžích získává výhradně zlatá ocenění.
V napínavém finále projektu Vaříme s chutí, kde o titul v Bidfood Gastrostudiu bojovalo šest týmů, zvítězily kuchařky ze školní jídelny 2. ZŠ Plzeň z ulice Schwarzova. „Soutěžící předvedli dobré výkony. Vybrat vítěze bylo náročné,“ říká šéfkuchař Petr Konečný z Banquet týmu.
V pátek 9. května proběhne v Bidfood Gastrostudiu finále projektu Vaříme s chutí. V boji o titul se utká šest týmů. Jejich úkolem bude připravit polévku z luštěnin a hlavní chod z ryby. V sázce je hodně – prestiž i finanční a materiální odměna.
Svěží, chuťově pestré, s dokonalým platingem. Takové bylo pětichodové menu, které na březnovém kurzu v Bidfood Gastrostudiu připravil Ondřej Koráb, šéfkuchař Grandhotelu Pupp a držitel titulu Kuchař roku. Účastníci workshopu mohli ochutnat jehněčí či zvěřinu.
Druhý únorový kurz v Bidfood Gastrostudiu sliboval excelentní zážitek. Kurz italské kuchyně totiž vedl Marco Giampaoli, šéfkuchař z 32. nejlepší italské restaurace na světe pro rok 2024 – pražské Aromi. Vsadil na tradiční pokrmy, ovšem dal jim moderní podobu.
První letošní kurz v Bidfood Gastrostudiu nabídl účastníkům exotické chutě i vůně z daleké Indie. Lektorem byl šéfkuchař Marek Svoboda, který zná tamní pokrmy velmi dobře. Prezentované menu vycházelo z tradičních receptů, ale nechyběly ani tipy na oblíbenou fusion kuchyni.
Ze 24 školních jídelen, jejichž zřizovatelem je město Plzeň, se 22 přihlásilo do soutěže o tu nej! V rámci klání o titul musí připravit bezmasé jídlo a rybu. Pokrmy hodnotí odborná porota, která vybere šest nejlepších a ty se v květnu utkají ve finále v Bidfood Gastrostudiu.
Nový spotřební koš pro školní jídelny, jenž by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2025, budí obavy. I proto Praha 2 požádala šéfkuchaře Marka Svobodu z Bidfoodu o pomoc a přípravu semináře pro kuchařky svých jídelen ze základních a mateřských škol.
118 receptů od 15 šéfkuchařů. Přesně to najdete v nové kuchařce Marka Svobody. „Jsou v ní jídla ode mě i od lidí, které profesně uznávám,“ říká autor ke své prvotině. Vedle jeho receptů tam jsou pokrmy od Marka Fichtnera, Jana Punčocháře, Filipa Sajlera či Davida Kaliny.