Deset důvodů proč jíst jehněčí maso

Jehněčí maso
Výtečná chuť jehněčího masa má své místo v mnoha světových kuchyních včetně francouzské a italské. Mezi důvody, proč jehněčí z Bidfoodu zařazovat častěji i do našeho jídelníčku, patří ekologický chov na nejčistších místech planety nebo zdravotní prospěšnost. Navíc oproti skopovému nevoní jehněčí maso tak výrazně a je tak přijatelné i pro děti.

Nature´s Meadow a Ovation | logaBidfood distribuuje jehněčí maso z Irska pod prémiovou značkou Nature´s Meadow a z Nového Zélandu převážně pod značkou Ovation. Společnými jmenovateli jsou chov na ostrovech s minimem průmyslu a následující důvody, proč jehněčí Nature´s Meadow nebo Ovation upřednostnit:

1 | přirozená potrava

Jehňata žijí na rozlehlých pastvinách, kde mají dostatek pohybu a celoročně zelenou trávu. Nedostávají od chovatelů antibiotika, růstové hormony, travní suplementy nebo geneticky modifikovaných příkrmy.

2 | ID štítky

V případě, že by přes veškeré kontroly došlo k nějakému problému, lze každý kus masa vystopovat až na konkrétní farmu, odkud zvíře pochází.

3 | certifikace halal

Pokud klientela vyžaduje halal pokrmy, může Bidfood prostřednictvím obchodních zástupců předložit k jehněčímu masu příslušné certifikáty.

A samozřejmě samotná zdravotní prospěšnost jehněčího masa:

Jehněčí maso na arabský způsob

4 | vitamíny B

Jehněčí je výborným zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou základem metabolických procesů. Maso z jehňat dokáže pokrýt až 100% doporučeného denního příjmu vitamínu B12. Velkým přínosem je i obsah thiaminu (B1) působícího příznivě na nervový systém a proti únavě.

5 | zinek

V jehněčím mase se vyskytuje zinek ve formě snadněji vstřebatelné lidským tělem. Zinek má význam pro růst a hojení. Průměrná porce jehněčího masa obsahuje až 45% doporučené denní dávky.

Pečené jehněčí kolínko na rozmarýnu s francouzským bramborovým pyré

6 | železo

Také železo je ve formě snadno vstřebatelné pro tělo. Železo ve stravě je důležité pro tvorbu červených krvinek. Jedna porce skýtá zhruba 20% doporučené denní dávky pro muže a 12% pro ženy.

7 | měď, hořčík a selen

Důležitý pro lidský organismus je rovněž výskyt stopového množství dalších prvků – mědi, hořčíku a selenu.

8 | nízký obsah tuku

Díky dlouholetému vývoji chovatelství i řeznických metod očišťování masa, byl tuk v jehněčím značně zredukován. Například steak z jehněčí kýty dnes běžně obsahuje méně než 5% vnitrosvalového tuku.

Italský jehněčí tatarák na toastu s houbami a hořčičným semínkem

9 | nenasycené mastné kyseliny

Polovinu tuku v jehněčím mase tvoří nenasycené mastné kyseliny (většinou mononenasycené), které jsou prospěšné pro lidský organismus. Mimo jiné pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou běžnou součástí zdravé středomořské diety.

10 | bílkoviny

​​Jehněčí je skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Proteiny v organismu plní vedle stavebních také katalytické, regulační, obranné, transportní a zásobní funkce.

Mohlo by vás zajímat
La Panna | kopečková zmrzlina
Řadu exkluzivní kopečkové zmrzliny La Panna letos rozšiřuje Salted Caramel a Lemon Cheesecake. Moderní evropské chutě zmrzlin La Panna ohromí v pohárech a stanou se hitem léta. Jejich receptury vychází z tradiční italské řemeslné zmrzliny. U této značky jsou samozřejmostí nazdobené gastro vany.
Bio hovězí maso z rakouských pastvin
Dva týdny zralé bio hovězí maso pochází ze simentálského skotu, který se pase a živí výhradně přirozenými krmivy bez genetické modifikace. Kvalitu masa umocňuje také bezstresové prostředí na rakouských certifikovaných farmách.