Gran Bavarese – lepší výkon s nižším množstvím sýru
Zrající sýr s modrou ušlechtilou plísní uvnitř hmoty Gran Bavarese vyniká výrazným aromatem. Snadno dodá chuť nejrůznějším pokrmům. Jelikož jde o přírodní sýr, Gran Bavarese zraje a vyvíjí se i během distribuce k zákazníkům Bidfoodu.
Výroba Gran Bavarese
Tento vysoce jakostní sýr se vyrábí 100% přírodní cestou bez chemické konzervace a jakéhokoliv ošetření povrchu. Použity jsou plísňové kultury Penicillium roqueforti. Stejnou ušlechtilou plíseň mají sýry od slavného francouzského Roquefortu (podle stejnojmenné obce) přes italskou Gorgonzolu až po českou Nivu.
Mezi sýry je však řada rozdílů. Gran Bavarese je například oproti Nivě vyzrálejší, nemá tak tvrdou rozpadovou texturu, ale měkčí houževnatější a lepkavější. Gran Bavarese se prodává ve formě hranolu, což může usnadnit porcování.
K dispozici na mujBidfood.cz:
- 702011 Gran Bavarese – sýr s modrou plísní Bergader cca 3,2 kg
Ušlechtilé plísně
I plísňové kultury se v sýrech různě vyvíjí. Zatímco v sýru Gran Bavarese se zbarvuje domodra, v jiných sýrech dozelena. Někteří výrobci dodatečně přistupují k ošetření povrchu nasolením nebo k seškrábání plísně, aby se na povrchu nerozvíjela.
Přírodní neošetřený Gran Bavarese se po vyzrání rovnou zabalí. Během distribuce stále zraje a vyvíjí se.
Mladý sýr má suchou a hladkou kůru s možností lehké vrstvy bělavo-šedo-zelené plísně. Progresivní růst modré plísně na vnější straně a lehký vznik vlhkosti se považuje za normální jev. S rostoucím věkem sýru se navíc může stát kůra mírně mazlavá.
Bergader, výrobce
Intenzivní vůně
Plné aroma Gran Bavarese kladně hodnotí znalci sýrů. Pronikavá vůně sýru Gran Bavarese může být přínosem při přípravě omáček, zálivek, salátů nebo pomazánek.
Například Niva je kvůli kratšímu procesu zrání méně výrazná. Pro dosažení nivového aroma pokrmu stačí menší množství Gran Bavarese.