Téma # sýry

Všechny fanoušky smaženého hermelínu nebo camembertu přesvědčí chuť vyzrálého plísňového sýru a krémová konzistence. Nový obalovaný camembert Nowaco z Opavy si mohou vychutnat třeba se salátem či jen tak s brusinkami. Po úspěchu v gastronomii přichází celé sýry i trojhránky nově také v malých baleních na doma.
Parmazán i parmezán jsou české překlady pro Parmigiano Reggiano. Tento extra tvrdý sýr se vyrábí pouze v Itálii za velmi přísných podmínek, jejichž dodržování kontroluje k tomu určené konsorcium. Velmi dlouhou historii, striktní podmínky výroby a dohlížející konsorcium má i výroba sýru Grana Padano. Mezi extra tvrdé sýry patří také Gran Biraghi nebo Gran Moravia, ale čím se liší a na co si dát pozor?
Charakteristické chutě sýrů vyniknou za tepla výrazněji než za studena. Grilované sýry se díky jednoduché přípravě a servírování – třeba jen s brusinkovou omáčkou – hodí pro stánky s občerstvením nebo kantýny. Ze sýrů z grilu nebo tálu však zkušený šéfkuchař může sestavit také velmi rafinované večerní menu.
Vyhlášené sýry svádí k napodobování a inovaci. Maasdamer neboli Maasdam, polotvrdý sýr švýcarského typu, vynalezli v Holandsku v 80. letech 20. století jako úspěšného konkurenta ementálu.
Zrající sýr s modrou ušlechtilou plísní uvnitř hmoty Gran Bavarese vyniká výrazným aromatem. Snadno dodá chuť nejrůznějším pokrmům. Jelikož jde o přírodní sýr, Gran Bavarese zraje a vyvíjí se i během distribuce k zákazníkům Bidfoodu.
Smetanově bílá Mozzarella di Bufala Campana DOP se smí vyrábět pouze tradičním postupem na vybraném území jižní Itálie. Lahodná mozzarella z buvolího mléka je chuťově výraznější než běžně dostupná kravská, kterou neomezeně chrlí mlékárny po celém světě.
Pro svou lahodnou, sladce máslovou chuť se burrata často označuje jako královna mezi italskými mléčnými výrobky. Sýr burrata je tradiční italskou specialitou. Její název v italštině znamená máslová.
Grana Padano, Provolone a Parmigiano Reggiano jsou základem sýrařské výroby Latteria Soresina. Tato významná mlékárna si zakládá na udržení původních chutí sýrů. I proto zpracovává výhradně italské mléko.
Moderní mlékárna Biraghi se proslavila vlastním extra tvrdým sýrem Gran Biraghi, který má kvalitu sýru Grana Padano, ale nižší cenu. Vyrábí také vynikající gorgonzolu či ricottu, vše výhradně z italského mléka.
Hotel nebo penzion se s hosty loučí snídaní – přeje jim krásný den a těší se na shledanou. Bohužel občas je ze složení a způsobu servírování snídaně spíše slyšet sbohem, navždy. Bidfood nedávno představil již druhý katalog Den začíná snídaní..., s kterým lze snídani vždycky o kousíček vylepšit.