Sýry na gril
11. 8. 2022

Sýry na gril

Charakteristické chutě sýrů vyniknou za tepla výrazněji než za studena. Grilované sýry se díky jednoduché přípravě a servírování – třeba jen s brusinkovou omáčkou – hodí pro stánky s občerstvením nebo kantýny. Ze sýrů z grilu nebo tálu však zkušený šéfkuchař může sestavit také velmi rafinované večerní menu.

Camemberty a hermelíny

Sedlčanský hermelín na gril | 342902

Sýry nejzabydlenější na českých grilech netřeba představovat. Ze sýrů s bílou ušlechtilou plísní na povrchu se k tepelné úpravě hodí camemberty Meliko (kus 100 nebo 120 g), volně ložený hermelín nebo již ochucený Sedlčanský hermelín na gril. Ten má paprikové koření schované pod bílou plísní, takže při grilování se koření nepřipaluje ani neopadává. Servírovat se může s praženými ořechy, bylinkovým pestem, grilovanou a čerstvou zeleninou, s horkým ovocem či sladkými omáčkami.

Pološtiepok Liptov

Pološtiepok uzený sýr na gril Liptov | 702376

Um sýrařských mistrů z liptovského regionu, mléko z horských oblastí a sýr jsou tajemstvím kvality tohoto přírodního pařeného sýru. Pološtiepok se udí na bukovém dřevě, které dodává této slovenské lahůdce nezaměnitelnou chuť. Po ugrilování nebo rozpečení je pološtiepok úžasný se švestkovou či brusinkovou omáčkou.

Kyperský národní sýr Halloumi

Přírodní sýr Halloumi připravují na Kypru ze směsi kozího, ovčího a kravského mléka. Jeho sýřenina se před formováním dohřívá, takže se na rozdíl od jiných sýrů během tepelné úpravy neroztéká a drží tvar i přímo na roštu. Tento bílý sýr se po vyjmutí ze slaného nálevu dochutí mátou a potom zabalí. Expiraci má až jeden a půl roku.

Halloumi – kyperský národní sýr | 701481

Halloumi skvěle chutná v salátech, v zeleninových i masových špízech nebo jako součást gratinovaných pokrmů. Ať studený nebo grilovaný je Halloumi skvělý v kombinaci se sladkými tóny čerstvého ovoce, třeba s melounem nebo fíky, ovocných omáček nebo medu. Nepřekonatelná je i jednoduchá kombinace grilovaného vrzavého Halloumi s olivovým olejem a bylinkami.

Bidfood nabízí klasické Halloumi v čtvrtkilovém bločku i kulaté plátky, které jsou vynikající bezmasou alternativou masa do burgerů. Místo Halloumi v bločku se může použít také Řecký sýr Koliós odlišující se jen zemí původu – stejné suroviny jsou zpracovány totožným postupem.

Kozí sýry z Nizozemska

Kozí sýr, nugety ve slanině Bettine | 700954

Nejprodávanější kozí sýr je ten s bílou plísní. Kdo tuto pochoutku se značkou Bettine objevil, zůstává jí věrný. Stačí ukrojit plátek, nechat zezlátnout na pánvi nebo grilu a servírovat. Skvěle se hodí k zemitým chutím řepy nebo ořechů, do salátů i k ovocným chutím. Zdobit se může jedlými květy a podávat s hořčičnomedovou zálivkou.

Na oblibě nabírají také nugety – čerstvý kozí sýr zabalený ve slanině. Nugety stačí jen vybalit, grilovat nebo smažit bez přidání másla nebo oleje a předkrm se může servírovat.

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí