Královna Burrata
Pro svou lahodnou, sladce máslovou chuť se burrata často označuje jako královna mezi italskými mléčnými výrobky. Sýr burrata je tradiční italskou specialitou. Její název v italštině znamená máslová.
Co je to Burrata
Burrata je čerstvý pařený sýr z kravského mléka, velmi podobný mozzarelle, ale měkčí konzistence. Jedná se o tradiční specialitu vyráběnou ve městě Andria a v dalších oblastech regionu Puglia.
Burrata má příjemnou chuť čerstvého mléka, másla a smetany. Burratu tvoří ručně zpracovaný váček z hnětené sýřeniny, který se plní smetanou s kousky ručně roztrhané sýrové hmoty. Náplni se říká stejně jako polévce nebo zmrzlině stracciatella, protože stracciato znamená v italštině roztrhaný.
Servírování
Bidfood dodává burratu v praktických kelímcích po jednom kuse. Burrata se podává při pokojové teplotě, ovšem po vyjmutí z chladu je nutné ji rychle spotřebovat.
Lahodná svěží kombinace vnějšího váčku a smetanové náplně se výborně hodí k sušené šunce, salátům, čerstvým rajčatům s olivovým olejem, křupavému chlebu či těstovinám.
K dispozici na mujBidfood.cz:
- 701359 Burrata Murgella – čerstvý italský sýr 6 x 120 g
Z historie burraty
Burratu vymysleli ve městě Andria nejspíš na statku Bianchini. Poprvé byla vyrobena asi v roce 1920, ale její kořeny mohou sahat až k roku 1900. Vír popularity v Itálii i ve světě se však roztočil později, po únoru 1956, kdy Itálii zasáhlo nebývale mrazivé počasí. Nápad oživil Lorenzo Bianchino za silného sněžení, kdy bylo ve městě těžké rozvážet mléko a mléčné výrobky. Bianchino vytvořil váček, aby v něm uchoval smetanu s kousky mozzarelly.