Královna Burrata
21. 5. 2019

Královna Burrata

Pro svou lahodnou, sladce máslovou chuť se burrata často označuje jako královna mezi italskými mléčnými výrobky. Sýr burrata je tradiční italskou specialitou. Její název v italštině znamená máslová.

Co je to Burrata

Burrata je čerstvý pařený sýr z kravského mléka, velmi podobný mozzarelle, ale měkčí konzistence. Jedná se o tradiční specialitu vyráběnou ve městě Andria a v dalších oblastech regionu Puglia.

Burrata má příjemnou chuť čerstvého mléka, másla a smetany. Burratu tvoří ručně zpracovaný váček z hnětené sýřeniny, který se plní smetanou s kousky ručně roztrhané sýrové hmoty. Náplni se říká stejně jako polévce nebo zmrzlině stracciatella, protože stracciato znamená v italštině roztrhaný.

Burrata – čerstvý italský sýr v řezu | 701359

Servírování

Burrata – čerstvý italský sýr v praktickém balení | 701359

Bidfood dodává burratu v praktických kelímcích po jednom kuse. Burrata se podává při pokojové teplotě, ovšem po vyjmutí z chladu je nutné ji rychle spotřebovat.

Lahodná svěží kombinace vnějšího váčku a smetanové náplně se výborně hodí k sušené šunce, salátům, čerstvým rajčatům s olivovým olejem, křupavému chlebu či těstovinám.

Z historie burraty

Burratu vymysleli ve městě Andria nejspíš na statku Bianchini.  Poprvé byla vyrobena asi v roce 1920, ale její kořeny mohou sahat až k roku 1900. Vír popularity v Itálii i ve světě se však roztočil později, po únoru 1956, kdy Itálii zasáhlo nebývale mrazivé počasí. Nápad oživil Lorenzo Bianchino za silného sněžení, kdy bylo ve městě těžké rozvážet mléko a mléčné výrobky. Bianchino vytvořil váček, aby v něm uchoval smetanu s kousky mozzarelly.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí