Italská vína 11 | Příjemné perlivé Lambrusco

Lambrusco | Emilia – Romagna
21. 7. 2017
Naší pouť napříč italskými vinařskými oblastmi prozatím zakončíme v regionu Emilia – Romagna. Z této oblasti pochází velmi oblíbené perlivé víno Lambrusco, které blíže představí 11. díl seriálu článků "Italská vína".

Emilia - Romagna

Le Gioie | logoVinná réva se v úrodných půdách regionu Emilia - Romagna pěstovala již v dávné historii. Dnes je region druhým největším producentem vína v Itálii.

Lambrusco se vyrábí ze stejnojmenné odrůdy, jejíž historie je starší než samo lidstvo, jedná se totiž o původní divokou révu. Časem prošla samozřejmě vývojem a šlechtěním, ale původní název odvozený z latiny “labrum” ret a “ruscum” divoký si ponechala až do dnešních dnů.

Lambrusco je červené, růžové nebo bílé perlivé víno s chutí po zralém ovoci a s nízkým obsahem alkoholu. Je ideálním společníkem při posezení s přáteli, pro vlahé večery na terase a zahradní party.

Lambrusca značky Le Gioie pochází z vinařství Medici Ermete, kde již čtvrtá generace s láskou pečuje o své vinohrady a vyrábí tato příjemná a žádaná vína.

Le Gioie | Lambrusco dell’Emilia IGT Bianco Dolce

Lambrusco dell’Emilia IGT Bianco Dolce

Bílé perlivé víno, jemné ovocné vůně a příjemně sladké chuti.

Vhodné jako aperitiv k regionálním pokrmům a krémovým dezertům.

Odrůda: Lambrusco | Vinařská oblast: Emilia – Romagna
| Obsah alkoholu: 8% | Teplota podávání: 8 – 10°C

Le Gioie | Lambrusco dell´Emilia IGT Rosato Dolce

Lambrusco dell´Emilia IGT Rosato Dolce

Růžové perlivé víno, nasládlá vůně připomínající lesní jahody a melou, chuť je příjemně sladká s osvěžujícím perlením na jazyku.

Vhodné jako aperitiv k regionálním pokrmům, krémovým dezertům a ovocným salátům.

Odrůda: Lambrusco | Vinařská oblast: Emilia – Romagna
| Obsah alkoholu: 8% | Teplota podávání: 8 – 10°C

Le Gioie | Lambrusco dell´Emilia IGT Rosso Dolce

Lambrusco dell´Emilia IGT Rosso Dolce

Červené perlivé víno, vůně s ovocnými tóny zahradního ovoce, chuť příjemně sladké chuti.

Vhodné jako aperitiv k regionálním pokrmům, dezertům a ovocným salátům.

Odrůda: Lambrusco | Vinařská oblast: Emilia – Romagna
| Obsah alkoholu: 8% | Teplota podávání: 10 – 12°C

Itálie | Emilia – Romagna

Mohlo by vás zajímat
SAICAF | pravá italská káva
Když italský právník Beniamino Cipparoli otevíral svou kavárnu v jihoitalském městě Bari, nebyl spokojen s kávou, která byla tehdy k dostání. Proto si připravil kávovou směs sám. Tak se v roce 1932 začala psát historie dnešní moderní společnosti SAICAF.
Norimberský vánočním trh a svařené víno Gerstacker
Vánoce – vánoční trhy – Norimberk – svařené víno! Jedním ze symbolů adventu je svařené víno. A o tom s proslulým Jezulátkem z norimberského vinařství Gerstacker to platí dvojnásob. Poprvé se svařené víno na norimberském vánočním trhu objevilo v roce 1855.