Který olivový olej si vybrat?
31. 5. 2023

Který olivový olej si vybrat?

Víte, kolik kilogramů oliv je potřeba na litr oleje? Nebo že palčivá chuť je zdraví přínosná? Pojďte si vybrat ten správný olivový olej! Bidfood má v sortimentu osvědčené olivové oleje od základních přes nefiltrované až k těm s ochranným označením původu.

Víte, že...

... na výrobu litru oleje je potřeba 5 až 6 kilogramů oliv?

... nároky na kvalitu a označení olivových olejů jsou upraveny legislativou Evropské Unie a jednotlivých produkčních zemí?

... ukazatelem kvality extra panenských olivových olejů je i jejich hořkost a peprnost?
Tuto ostrost zůsobují přírodní polyfenoly – zdraví prospěšné antioxidanty. Čím vyšší je jejich obsah, tím je vyšší i hořkost a štiplavost. Hladina polyfenolů je nejvyšší u oleje lisovaného bezprostředně po sklizni a postupně v čase klesá.

Olivový olej z pokrutin
(též Sansa nebo Pomace)

Veraneo a Oliveta | olivové oleje z pokrutin | 610112

Pokrutiny jsou zbytky po prvním a druhém lisování oliv. Olej se z nich získává mechanickými a chemickými procesy. Získaný olej se rafinuje, čímž se uměle sníží jeho kyselost a zvýší tepelná odolnost. Kvůli vůni, se přidává malé množství extra panenského oleje.

Veraneo a Oliveta | olivové oleje z pokrutin | 610111

Olivové oleje z pokrutin se hodí především na tepelnou úpravu pokrmů – na smažení a lehké fritování. Nejsou příliš vhodné k použití za studena. Bidfood dodává prověřené oleje značek Oliveta a Veraneo v litrových PET láhvích (610112) nebo pětilitrových PET kanystrech (610111).

Základní extra panenský olivový olej

Desantis a Speroni | extra panenské olivové oleje | 610117

Panenský olej se získává pouze mechanickými postupy z čerstvých oliv. Aby se olivový olej mohl nazývat extra panenský, musí mít kyselost nižší než 0,8 %.

Desantis a Speroni | extra panenské olivové oleje | 610100

Extra panenské olivové oleje osvědčených značek Speroni nebo Desantis vznikají smícháním olejů ze zemí EU a musí splňovat veškeré náležitosti požadované legislativou. Tyto oleje se hodí jak na teplou, tak studenou kuchyni. Litrové balení je ve skle (610117), pětilitrové v aluminiovém kanystru (610100).

Nefiltrovaný extra panenský olivový olej

Cirio | nefiltrovaný extra panenský olivový olej | 610114

Tento typ zastupuje olej Cirio ve speciální půllitrové láhvi s patentním uzávěrem (610114). Jedná se o blend olejů ze zemí EU. V oleji se vyskytuje přírodní zákal, který vzniká při lisování. Přírodní sediment časem klesá ke dnu láhve.

Díky intenzivnější chuti se nefiltrovaný olej hodí především k přímému dochucení pokrmů. Tento olivový olej nedoporučujeme používat na smažení, nebo může dojít ke snadnému přepálení usazeného sedimentu.

Extra panenský olivový olej s ochranným označením původu

Itálie, Řecko i Španělsko používají k označení regionu původu zkratky DOP a IGP. Celý proces od sklizně až po naplnění do láhve je kontrolovaný místními konsorcii.

Desantis | extra panenský olivový olej Terra Di Bari DOP | 610119

Špičkovým olejem s ochranným označením původu je například extra panenský olivový olej Terra Di Bari DOP Desantis 0,75 l (610119). Má nazelenalou barvu, ovocno-travnaté aroma a plnou chuť. Hodí se zejména k použití za studena, k finálnímu dochucení pokrmů.

Extra panenský olivový olej lisovaný za studena

Pokud nese olivový olej označení „lisováno za studena“, nesmí teplota v žádném výrobním kroku (lisování a následné extrakci) přesáhnout 27 °C. Novinkou v sortimentu jsou oleje značky Redoro, původně lokální rodinné manufaktury.

Redoro | extra panenský olivový olej lisovaný za studena | 610122

Extra panenský olivový olej 100 % Italiano Redoro (610122) se lisuje výhradně za studena z převážně místních odrůd oliv Nostrano, Grignano a Frantoio. Ve vůni převládá intenzivní linka zralých oliv s jemným závěrem sušeného ovoce. Chuť je přímá s jemnější hořkostí a mírnou palčivostí. Hodí se jak na tepelnou úpravu, tak na dochucení salátů či těstovin. 100% garance italského původu suroviny.

Redoro | extra panenský olivový olej lisovaný za studena DOP | 610123

Extra panenský olivový olej Garda Redoro (610123) s ochranným označením původu DOP se lisuje za studena převážně z oliv odrůd Favarol a Casaliva. Následuje ručně kontrolovaná filtrace. Barvu má středně intenzivní žlutozelená se zlatavými odlesky. Ve vůni převládají ovocné tóny se závěrem čerstvě posečené trávy. Chuť je příjemná, ovocně sladká s mandlovou dochutí. Jedná se o špičkový olivový olej, který má na kontě řadu ocenění. Hodí se k závěrečnému dochucení steakových mas, grilovaných mořských plodů a rafinovaných pokrmů z těstovin.

Ochucující olivové oleje

Cirio | lanýžový kondiment na bázi extra panenského olivového oleje | 610513

Zvláštní kategorii tvoří kondimenty neboli ochucovadla. Na bázi extra panenského olivového oleje je to např. kondiment Cirio ochucený výtažkem z černého letního lanýže (610513). Výtečný je k finálnímu dochucení pokrmů, u kterých je potřeba dosáhnout nebo zesílit lanýžovou chuť a vůni.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí