Lokše na 33 způsobů
29. 9. 2023

Lokše na 33 způsobů

Tenounké bramborové placky s charakteristickými tmavými puchýřky nepatří jen ke svatomartinské huse, posvícenské kachně nebo vepřovému. Lokše jsou univerzální přílohou, která se hodí také ke slaným bezmasým i sladkým jídlům nebo k polévce. Oblibu si získávají i v rychlém občerstvení.

Od východního Slovenska po jižní Moravu se lokše dělají z brambor, mouky, soli. Stejně jako hluboce zmrazené lokše, které obsahují 75 % brambor a žádné konzervanty ani jiné látky.

Někde přidávají vejce a s krajem se mění jméno. V Šardicích se lokším říká magaše, na Vysočině pekáče, v Mistříně přesňáky, v Hodoníně patenty, jinde žebrácké placky nebo laty.

Slovenské bramborové lokše | 335415

Jednoduše, třeba i ve stánku

Slovenské bramborové lokše | 335415

Po upečení na suché plotně kamen, dnes na pánvi bez tuku, se potírají nejlépe husím nebo kachním sádlem. Talíř s lokšemi je dobré přikrýt, aby placky zvláčněly a provoněly se.

Zmrazené lokše stačí nechat trochu povolit, oddělit od sebe a ohřát cca jednu minutu v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Mohou se konzumovat i studené.

K dispozici na mujBidfood.cz:

Od nejprostších tipů
po svatomartinskou husu

Lokše s kachním stehnem a červeným zelím

Kdo je netrpělivý, jí lokše jen tak na sucho. Nebo je alespoň potře rozpuštěným máslem a osolí. Někteří si lokše vychutnají se zakysanou smetanou.

Tak jako bramborové placky jsou vynikající potřené sádlem a rozetřeným česnekem se solí. Nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku.

Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým.

Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.

Lokše plněné uzeným masem a zelím

Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem.

Lokše s kuřecími játry a kapary

Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem.

Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.

Lokše na sladko

Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Nebo k cukru přidat mletý mák a svinout.

S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem.

Lokše s povidly a mákem

Nejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.

Jiní si oblíbili jako náplň různé ovoce, džemy nebo nutelu. Lokše lze plnit kysanou smetanou se skořicovým cukrem, mletými vlašskými ořechy s moučkovým cukrem nebo tvarohem a vanilkou.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí