Lokše na 33 způsobů

Lokše plněné uzeným masem
Tenounké bramborové placky s charakteristickými tmavými puchýřky na 33 způsobů! Naše tipy Vás inspirují k mnoha dalším variantám. Zkuste tuto oblíbenou a univerzální přílohu i Vy.

Od východního Slovenska po jižní Moravu se lokše dělají z brambor, mouky, soli. Stejně jako mražené, které obsahují 75% brambor a žádné konzervanty ani jiné látky.

Někde přidávají vejce a s krajem se mění jméno. V Šardicích se lokším říká magaše, na Vysočině pekáče, v Mistříně přesňáky, v Hodoníně patenty, jinde žebrácké placky nebo laty.

Slovenské bramborové lokše

Jednoduše, třeba i ve stánku

Po upečení na suché plotně kamen, dnes na pánvi bez tuku, se potírají nejlépe husím nebo kachním sádlem. Talíř s lokšemi je dobré přikrýt, aby placky zvláčněly a provoněly se.

Zmrazené lokše stačí od sebe oddělit, nechat trochu povolit a ohřát cca jednu minutu v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Mohou se konzumovat i studené.

Objednejte si Slovenské bramborové lokše v našem online velkoobchodu potravin mujBidfood.cz

Lokše plněné kuřecími játry

Od nejprostších tipů
po svatomartinskou husu

Nedočkaví lokše jí jen tak na sucho. Někteří je alespoň potřou rozpuštěným máslem a osolí. Lokše se mohou potřít sádlem a rozetřeným česnekem se solí nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku. Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým.

Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.

Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem.

Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem.

Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.

Lokše s mákem

Lokše na sladko

Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem nebo cukrem a mletým mákem a svinout.

S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem.

Lokše s tvarohem a vařenými meruňkami v meduNejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.

Jiní si oblíbili jako náplň různé ovoce, džemy nebo nutelu. Lokše lze plnit kysanou smetanou se skořicovým cukrem, mletými vlašskými ořechy s moučkovým cukrem nebo tvarohem a vanilkou.

Mohlo by vás zajímat
Kdo si zakládá na výrobě čerstvých těstovin z kvalitních surovin, ale nemá čas nebo dalšího kuchaře, měl by zbystřit. Vejce slepic z volného výběhu a italská semolinová mouka jsou základem plněných i neplněných chlazených těstovin Armando de Angelis. Jejich vaječné těstoviny se vyrábí pomocí bronzových matric, které dodávají vzhled domácích těstovin a řadu výhod.
Tvarohové knedlíky s lesními plody
Na tvarohových knedlících s poctivými lesními plody a na bramborových knedlících s pokrájenou švestkou si pochutná kdejaký milovník sladkého jídla. Společnost Bidfood přináší dvojici nových zmrazených jídel. Obě v provedení jak pro gastronomii tak pro retail.