Originální obědová menu podle Martina Staňka
Stačila jedna jediná noc a první letošní kurz v Bidfood Gastrostudiu byl vyprodán. Aby také ne, když jeho téma Originální a trendy recepty pro obědová menu vzniklo na přání mnohých zákazníků. Úlohy lektora se skvěle zhostil Martin Staněk, šéfkuchař z Perfect Canteen.
Právě obědy jsou v dnešní době velkým tématem. Pro mnohé restaurace ještě do nedávna představovaly zajímavý obrat a příjem. Jenže stoupající ceny surovin a zvýšené náklady ovlivnily i položky poledních menu. Nárůst cen část zákazníků odradil a další hosté chodí na jídlo méně často.
Rychle, chutně, zajímavě
Hlavní téma workshopu proto bylo, jak uvařit rychle, chutně, zajímavě a udržet cenu poledního menu v přijatelné cenové hladině. „Všechny prezentované pokrmy mají jasné a srozumitelné receptury, dokáže je připravit kdokoliv. Nezáleží tedy na tom, která parta je v ten den v kuchyni,“ poznamenává Martin Staněk, šéfkuchař z Perfect Canteen. Právě on se svými týmy denně vaří i přes 1 000 obědů a je proto odborníkem na slovo vzatým.
Levněji bez masa
„My se snažíme mít v nabídce vždy vegetariánský základ a k tomu dáváme za příplatek možnost masa, ryby či drůbeže. Cena tak začíná na nižší částce, což může přilákat i zákazníky, kteří by si jinak oběd u nás nekoupili,“ poznamenává Martin Staněk a pokračuje: „Prezentované pokrmy odráží sezónu surovin a každý z nich je něčím vyšperkovaný. Receptury se také dají různě upravovat.“
Novinky na jídelní lístek
V receptech jsou použity i novinky ze sortimentu společnosti Bidfood. Jde o bio veganské placičky, čevapčiči MaZel, uzeného trhaného lososa či francouzské kukuřičné kuřátko. Právě první dvě jmenované položky ušetří hodně práce při přípravě jídel. „Nebojte se v kuchyni využít kvalitní polotovary. Jen mějte na paměti, že si pak musíte vyhrát s dalšími komponenty, aby zákazník viděl, že si s jídlem dal někdo práci,“ poznamenává šéfkuchař z Perfect Canteen.
Pětice prezentovaných jídel zaujme hosty nejen svou originalitou, zajímavými surovinami ale i exotickými chutěmi. „Kofta kari je pikantnější a dá se připravit i ve veganské verzi. V oblibě ho mají zejména mladší zákazníci. Čevapčiči s cizrnovou kaší pak zase ocení dámy. Je to lehčí jídlo a během chladnějších dnů je lepší volbou než salát,“ přidává postřehy Martin Staněk.