Stane se ombrina nejoblíbenější středomořskou rybou?
Ombrina má pevné šťavnaté maso s velmi jemným aroma. Chuťově se podobá známějšímu mořskému vlkovi nebo pražmě královské. Znalci však ombrinu hodnotí jako nejchutnější z těchto středomořských ryb. Novinkou v sortimentu jsou filety, které vyniknou na denním i večerním menu. Díky příznivé ceně a 100% absenci kostí se hodí i do jídelen.
Ombrina (lat. Argyrosomus regius) žije podobně jako vlk mořský nebo pražma královská ve Středozemním moři a tak je tradičním pokrmem středomořské kuchyně. Obzvlášť populární je ve Francii. Vyskytuje se také ve vodách východního Atlantiku od Norska až po středoafrické Kongo.
Ve Středozemním moři se ombrina loví málo a proto se rozvíjí její chov od Španělska po Turecko. Bidfood dováží celé čerstvé ryby o hmotnosti 2 až 3 kg z Chorvatska. Z tak velkých ryb lze získat filety 450 až 700 g. Mohou se využít kromě libovolných tepelných úprav také k přípravě sashimi, sushi nebo ceviche.
Filety bez kostí
Novinkou jsou perfektní filety dovážené z Řecka. Filety se zpracovávají bezprostředně po výlovu přímo na farmě a ihned se zmrazí. Pochází z menších ryb, takže se hmotnost filet pohybuje od 120 do 400 g. Jsou bez kostí, mají kůži, ale zbavenou šupin.
V kralupské zpracovně ryb se filety šetrně rozmrazují a v kvalitě čerstvých ryb se rozváží po celém Česku. Ombrina zazáří na večerním menu, ale vzhledem k příznivé ceně se hodí na polední menu i do školních jídelen a institucí.
K dispozici na mujBidfood.cz:
- 191661 Ombrina (smuha královská) filet s kůží 120 – 400 g dle váhy
- 191429 Ombrina (smuha královská) 2 – 3 kg originální box 1 x 6 kg
Ryba ke všem tepelným úpravám
Ombrina má pevné a přitom křehké maso, které je díky optimální tučnosti šťavnaté a velmi chutné. Hodí se tak k pečení, vaření v páře, smažení i grilování – stačí naříznout kůži a okořenit. Ale s kořením nepřehánět, aby se nepotlačilo jemné rybí aroma.
S jakými názvy pro ombrinu se můžete setkat?
- Corvina (Španělsko a Portugalsko)
- Hama (Chorvatsko)
- Kranios (Řecko)
- Maigre (Francie)
- Ombrina (Česko a Itálie)
- Smuha královská (Česko)
- Stone Bass (Velká Británie)