Z oceánu na talíř – rybí filé seafrozen Nowaco

Rybí filé s citronovou marinádou a teplé těstovinové rizoto s julienne zeleninou a čočkou
Víte, co znamená seafrozen, MSC nebo PBO? Víte, z jakých ryb se filé vyrábí, jak se ryby loví a zpracovávají? Podívejte se na video z továrny na moři. Přesvědčte se, že nejprodávanější porce filé v Česku obsahují 100% rybího masa.

Oblast odlovu FAO 67 – severovýchodní část Tichého oceánu

Kvalita Seafrozen

Co nejkratší doba mezi výlovem a zpracováním je klíčovým faktorem pro chuť a kvalitu zmrazené ryby. Rybářské lodě však loví ryby i daleko od pobřeží. V případě suroviny pro filé Nowaco západně od Aljašky (oblast odlovu FAO 67).

Proto se ryby začaly filetovat a zamrazovat okamžitě na palubách lodí. Taková rybí surovina se nazývá seafrozen = zamrazeno na moři. K výrobě porcí filé Nowaco se zásadně používá surovina seafrozen.

Merluccius Productus – mořská štika kanadská

Ryba Merluccius Productus

Výtečné rybí maso z filé Nowaco pochází z ryb Merluccius productus. Jejich obchodní název dle platné legislativy zní mořská štika kanadská, případně merlúza nebo hejk. Botanici Merluccius productus překládají jako štikozubec tichooceánský nebo štikozubec pacifický.

Továrna na moři

Štikozubec se smí lovit v severovýchodní části Tichého oceánu (FAO 67) pouze 14 dní v roce. Společnost American Seafoods, která surovinu pro filé Nowaco dodává, je držitelem největší části roční světové kvóty na lov štikozubce. Vlastní devět obrovských rybářských lodí, kde se ryby zpracovávají a zmrazují. Denně každá z lodí dokáže zpracovat 300 tun ryb.

Video provádí diváky lodí Northern Jaeger. Jde o jednu z nejmodernějších a nejdůmyslnějších rybářských lodí. Pracuje 24 hodin denně. Každý den třikrát až čtyřikrát vyloví síť s 80 až 100 tunami ryb. Výrobní linkou projíždí 130 až 140 ryb za minutu. Provoz je na několika místech pod soustavnou kontrolou jak výrobce, tak vládního pozorovatele.

Bidvest Kralupy | řezání rybího filé seafrozen na porce

Z Aljašky do Čech

Seafrozen bloky obsahují pouze celé filety bez přidané vody nebo aditiv. Maso díky okamžitému zpracování neztratilo svoji barvu, zachovalo si typickou jemnou chuť i pevnou strukturu. Bidfood má tuto rybí surovinu jako jediný v Česku. Zmrazené bloky filet z USA míří do vlastního provozu v Kralup nad Vltavou, kde se na pásové pile rozřezávají na známé porce filé různých hmotností.

Podrobné informace o výrobcích a recepty jsou dostupné na mujBidfood.cz po přihlášení;
výrobky pro maloobchod:
Filé z Aljašky 110045 (22 x 200 g), 110087 (11 x 400 g), 110024 (100 g zdarma = 20 x 400 g) a 110085 (35 x 400 g)
Filé porce MSC 110062 (10 x 300 g) a 110063 (30 x 300 g)
Filé z Aljašky bez kostí 132002 (10 x 300 g)
výrobky do gastronomie:
Filé porce seafrozen 139016 (50 x 100 g), 139022 (40 x 120 g) a 139005 (50 x 150 g)
Filé porce bez kostí exclusive 139035 (50 x 100 g)

Podrobnosti k certifikátům MSC si přečtěte v článku První výrobce a velkoobchod potravin s certifikáty MSC
Informace o značce Nowaco na stránce Nowaco

Rybí filé seafrozen porce Nowaco

MSC

Některé výsledné produkty se pyšní logem MSC, které označuje výrobky pocházející z ryb ulovených, zpracovaných a prodávaných za přísných podmínek Marine Stewardship Council. Nákupem těchto výrobků zákazníci podporují udržitelný rybolov.

PBO

Jiné dva výrobky jsou označeny "bez kostí" anebo "exclusive". Jedná se o kvalitu suroviny PBO = pin bone out. Filety během zpracování prochází speciálním strojem, který odstraní i zapomenuté kosti a zaručuje jejich naprostou nepřítomnost.

Mohlo by vás zajímat
Vyrobeno podle české cechovní normy
Zpracování mořských ryb v kralupském Bidfoodu má tradici již přes 20 let. Bidfood vyrábí podle českých cechovních norem. V mrazicích pultech obchodů se tak objevují první dva výrobky Nowaco s novým logem "Vyrobeno podle české cechovní normy".
Nowaco | špenát listový porce
Víte, že nejlepší špenát v Evropě roste v Belgii? A pro zmrazený listový špenát se sklízí výhradně mladé rostliny? A proč je sekaný špenát levnější?