Čeští kuchaři vybojovali singapurského lva
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR zvítězil na nejprestižnější asijské soutěži FHA Culinary Challenge 2018 v Singapuru. V konkurenci třiceti týmů z celého světa získal bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru.
Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takové umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni.
Tomáš Popp | manažer Národního týmu AKC ČR
S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Tříchodové menu
V prvním soutěžním kole musel každý tým připravit za pět hodin tříchodové menu pro 85 osob. Komisaři ocenili chuťovou vyváženost, týmovou práci, skvělou organizaci a design pokrmů. Celkově práci ohodnotili stříbrnou medailí.
Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji.
Jan Horký | kapitán Národního týmu AKC ČR
Kubistická prezentace
V druhém kole tým získal zlatou medaili za kuchařské umění a bronzovou za cukrářské. Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. Národní tým AKC ČR tak postoupil mezi tři nejlepší týmy světa.
Souboj o lva
Ve finále 27. dubna 2018 bojovaly o bronzovou sošku lva týmy Tchaj-wanu, Nového Zélandu a Česka. Za úkol měly uvařit během čtyř hodin tříchodové menu pro 50 osob. Česká republika zaznamenala historický úspěch, když Národní tým AKC ČR zvítězil.
Vítězné menu obsahovalo lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout, jaké menu připraví.
Jan Horký | kapitán Národního týmu AKC ČR