Dobří známí z alpských sjezdovek: Germknödel a císařský trhanec
28. 1. 2025

Dobří známí z alpských sjezdovek: Germknödel a císařský trhanec

99 % obřích povidlových knedlíků – Germknödel – v rakouských lyžařských areálech pochází od značky Toni Kaiser. Jejich Germknödel dokonce slaví 55 let! Také císařský trhanec – Kaiserschmarrn – oblíbený moučník Františka Josefa I. se snadno připravuje, je nadýchaný a skvěle chutná.

Obří povidlový knedlík – Riesen Germknödel

Obří kynutý knedlík s povidly Toni Kaiser oslavil 55 let! Jeho rakouský výrobce začal předvařené knedlíky mrazit jako první a dodnes si udržel výhradní postavení dodavatele do velkých kuchyní i stánků s občerstvením.

Nadýchaný knedlík připravuje z těch nejlepších surovin. Například povidlovou náplň mu dodává další renomovaná rakouská firma Darbo.

Toni Kaiser | logo

Předvařené knedlíky (170 g) stačí jen ohřát i bez předchozího rozmrazení. V mikrovlnné troubě 2 minuty, v konvektomatu asi 35 minut. Podávají se jako hlavní jídlo či dezert s vanilkovou omáčkou a šlehačkou. Nebo se přelévají máslem a sypou cukrem s mákem.

Císařský trhanec – Kaiserschmarrn

Jeden z nejoblíbenějších rakouských moučníků by se dal přirovnat k vysoké nadýchané palačince, kterou kuchař po upečení natrhal na kousky. Trhanec se podává jako hlavní jídlo, dezert i jako občerstvení s sebou, třeba do kornoutu.

Jedna z legend o vzniku praví, že pokrm vytvořil dvorní kuchař pro císařovnu Sisi, kterou odlehčené omeletové těsto v kombinaci se švestkovým kompotem nenadchlo. 

František Josef I. pokrm ohodnotil hanlivě „Schmarren“, výrazem pro „blbost“ či „nevkus“. Po ochutnání ho ale moučník mile překvapil a na světě byl „Kaiserschmarrn“ čili „císařský nesmysl“.

Zmrazený trhanec Toni Kaiser se ohřívá s rozpuštěným máslem v mikrovlnné troubě 2,5 minuty, v konvektomatu přibližně 10 minut, na pánvi 10-12 minut nebo v troubě 25 minut. Po ohřátí se může nechat zkaramelizovat na horkém másle s cukrem.

Císařský trhanec – Kaiserschmarrn

Obvykle se servíruje s jablečným pyré (Apfelmus) nebo s dušenými švestkami okořeněnými skořicí a hřebíčkem. Trhanec však vybízí k fantazii. Kombinuje se i s dalším ovocem, zmrzlinou či ořechy.

Servírovat se může třeba s javorovým sirupem do sklenice, prokládaný lesním ovocem a vanilkovým krémem z mascarpone. Tip na brunch pro odvážlivce: trhanec zdobený opečenou slaninou s rozmarýnem a javorovým sirupem.

K dispozici na mujBidfood.cz:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí