Je čas na svařené víno, punč a další horké alkoholické nápoje
4. 12. 2024

Je čas na svařené víno, punč a další horké alkoholické nápoje

Sychravý podzim, advent či zima na horách mají společný symbol: "svařák". Zvolit můžete svařené víno Coronet z Moravy nebo to s Jezulátkem z norimberského vinařství Gerstacker. Překvapivě dobrý je horký vinný italský aperitiv Ciao Spritz. Přiostřit lze také mošt či sirup Kitl.

Svařená vína a punč od vyhlášených vinařů

Všechny vinné nápoje Coronet a Gerstacker jsou připravené k přímému použití. Stačí je pouze ohřát (nevařit) a ozdobit plátky citronu či pomeranče, skořicí nebo jiným kořením.

Právě odvar koření je největším tajemstvím všech receptur. Většina výrobců používá skořici, hřebíček, citronovou kůru či badyán. Nejstarší dochovaný recept z prosince 1834 uvádí skořici, zázvor, anýz, muškátový oříšek, kardamom, šafrán i granátové jablko.

Coronet | svařené víno

Svařené víno Coronet

Značka Coronet, jak je již tradicí, zaručuje výbornou chuť a stálou kvalitu, na kterou se lze spolehnout. Svařené víno připravují podle tajné receptury zkušení moravští vinaři exkluzivně pro Bidfood. Nápoj obsahuje 8,8 % alkoholu.  Stáčí se do 1 l láhví a praktického 10 l bag-in-boxu. Víno by se nemělo zahřívat na více než 80 °C. Doporučená teplota podávání je kolem 70 °C.

Gerstacker | svařené víno a punč

Vinařství Gerstacker

Podnik založili manželé Gerstackerovi v roce 1945. Jednalo se o likérku vyrábějící brandy. Postupem času svoji aktivitu rozšířili o výrobu vína. V roce 1965 poprvé nabídli své svařené víno na proslulém vánočním trhu v Norimberku. Úspěch byl ohromný.

Dnes přes 90 % svařených vín v Německu pochází právě z vinařství Gerstacker. Hrozny pro vyhlášené Christkindl Glühwein s proslulým Jezulátkem zrají ve vinařské oblasti řeky Mosely.

Mezi originální nápoje známé z norimberských vánočních trhů patří i punč z třešňového vína. Teplota pro podávání je okolo 60 °C. (Bidfood nabízí i nealkoholický punč.)

Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:

Ciao Spritz v kategorii:

Ciao Spritz

Osvěžující vinný koktejl Ciao Spritz se míchá přímo v láhvi. Vyroben je z hroznů odrůdy Glera (stejně jako Prosecco) a bylinných aromat. Zatímco v létě tento stoprocentně italský aperitiv hořkosladké chuti osvěží s ledem, plátkem pomeranče či olivou, v zimě může zahřát.

Horký Ciao Spritz

  • Ciao Spritz: 0,2 l
  • pomeranč: 1 plátek

Ciao Spritz ohřejeme, ale nevaříme, aby se nevypařil alkohol. Ozdobíme plátkem pomeranče.

Horký Ciao Spritz
Horký Kitl Syrob švestka

Jablečný mošt či Kitl Syrob švestka

Jablečný mošt Fruta Bohemia si zachovává všechny cenné přírodní látky a vitamíny, protože obsahuje jen 100% jablečnou šťávu lisovanou za studena. Lahodný Kitl Syrob švestka se vyrábí ze švestkové šťávy a dužniny. Oba nealkoholické ovocné nápoje lze pít horké i s přidáním alkoholu.

Horký jablečný mošt s rumem

  • jablečný mošt: 0,2 l
  • rum: 0,04 l
  • třtinový cukr: 2 lžičky
  • skořice mletá
  • skořice celá: 1 ks
  • citron nebo jablko: 1 plátek

Mošt ohřejeme téměř k varu, ale nevaříme. Do skleničky nalijeme rum, zalijeme horkým moštem, ochutíme cukrem a skořicí, rozmícháme. Ozdobíme plátkem ovoce a skořicí.

 

Horký Kitl švestka se slivovicí

  • Kitl Syrob švestka: 0,04 l
  • slivovice: 0,04 l
  • voda: 0,3 l
  • limetka
  • chilli plátek

Do většího hrnku nalijeme Kitl Syrob švestka a slivovici. Zalijeme horkou vodou a zakápneme kapkou limetky. Ozdobit můžeme chilli.

K dispozici na mujBidfood.cz:

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí