Správná příprava steaku ve 3 krocích
Příprava šťavnatého steaku je poměrně snadná a výsledek může být nečekaně dobrý! 1/ Odpočinek, 2/ Grilování, 3/ Dochucení. A několik důležitých poznámek ke každému kroku.
1/ Odpočinek
Steak nechte při pokojové teplotě odpočinout nejméně 10 minut
U větších kusů se může doba prodloužit. Maso na gril nesmí být příliš studené, protože velký rozdíl teploty způsobuje tvrdnutí masa.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz:
Kompletní receptové kalkulační listy (nejen) pro rib eye jsou k dispozici po přihlášení na mujBidfood.cz:
2/ Grilování
Steak položte na rozpálený gril nebo pánev
Nesolte ani nekořeňte kořenící směsí nebo pepřem. Sůl vytáhne z masa šťávu. Chuť steaku můžete ovlivnit krátkým marinováním v oleji s čerstvými bylinkami.
Správnou teplotu poznáte tak, že neudržíte ruku nad grilem nebo pánví déle než 2 vteřiny. Steak pak nepustí žádnou tekutinu.
- Teplota zatažení masa 230 °C
- Teplota dopékání 175 °C
Orientační doba pečení a teplota středu hovězího steaku o hmotnosti 250 g:
- 5 – 7 minut | 51 °C | krvavý
- 7 – 9 minut | 60 °C | středně propečený
- 9 – 10 minut | 70 °C | propečený
3/ Dochucení
Po upečení nechte steak cca 3 minuty odpočinout a dochuťte jej solí nebo pepřem
Ihned podávejte.