Správná příprava steaku ve 3 krocích
8. 7. 2012

Správná příprava steaku ve 3 krocích

Příprava šťavnatého steaku je poměrně snadná a výsledek může být nečekaně dobrý! 1/ Odpočinek, 2/ Grilování, 3/ Dochucení. A několik důležitých poznámek ke každému kroku.

1/ Odpočinek

Správná příprava steaku 1 | Odpočinek

Steak nechte při pokojové teplotě odpočinout nejméně 10 minut

U větších kusů se může doba prodloužit. Maso na gril nesmí být příliš studené, protože velký rozdíl teploty způsobuje tvrdnutí masa.

2/ Grilování

Správná příprava steaku 2 | Grilování

Steak položte na rozpálený gril nebo pánev

Nesolte ani nekořeňte kořenící směsí nebo pepřem. Sůl vytáhne z masa šťávu. Chuť steaku můžete ovlivnit krátkým marinováním v oleji s čerstvými bylinkami.

Správnou teplotu poznáte tak, že neudržíte ruku nad grilem nebo pánví déle než 2 vteřiny. Steak pak nepustí žádnou tekutinu.

  • Teplota zatažení masa 230 °C
  • Teplota dopékání 175 °C

Orientační doba pečení a teplota středu hovězího steaku o hmotnosti 250 g:

  • 5 – 7 minut | 51 °C | krvavý
  • 7 – 9 minut | 60 °C | středně propečený
  • 9 – 10 minut | 70 °C | propečený

3/ Dochucení

Správná příprava steaku 3 | Dochucení

Po upečení nechte steak cca 3 minuty odpočinout a dochuťte jej solí nebo pepřem

 

Ihned podávejte.

Témata
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí