Správná příprava steaku ve 3 krocích

Příprava šťavnatého steaku je poměrně snadná a výsledek může být nečekaně dobrý! 1/ Odpočinek, 2/ Grilování, 3/ Dochucení. A několik důležitých poznámek ke každému kroku.

Hovězí Rib eye steak s rukolovým salátem a křupavou pancettou

Správná příprava steaku 1 | Odpočinek

1/ Steak nechte při pokojové teplotě odpočinout nejméně 10 minut

U větších kusů se může doba prodloužit. Maso na gril nesmí být příliš studené, protože velký rozdíl teploty způsobuje tvrdnutí masa.

Aktuální sortiment steaků naleznete na mujBidfood.cz v kategorii Maso | Hovězí steakové maso

Tipy na dobré a rychlé letní přílohy ke steakům najdete po přihlášení na mujBidfood.cz v receptech:
Hovězí Rib eye steak s rukolovým salátem a křupavou pancettou
Hovězí Rib eye steak s grilovanou zeleninou a pečenými bramborami, pažitková omáčka

Jak vyzrálé maso se hodí ke konzumaci a jaký význam má pro chuť masa mramorování? Přečtěte si také článek:
Hovězí steak vyzrálý jako víno

Správná příprava steaku 2 | Grilování

2/ Steak položte na rozpálený gril nebo pánev

Nesolte ani nekořeňte kořenící směsí nebo pepřem. Sůl vytáhne z masa šťávu. Chuť steaku můžete ovlivnit krátkým marinováním v oleji s čerstvými bylinkami.

Správnou teplotu poznáte tak, že neudržíte ruku nad grilem nebo pánví déle než 2 vteřiny. Steak pak nepustí žádnou tekutinu.

Teplota zatažení masa: 230°C
Teplota dopékání: 175°C

Orientační doba pečení a teplota středu hovězího steaku o hmotnosti 250 g:

5 – 7 minut | 51°C | krvavý
7 – 9 minut | 60°C | středně propečený
9 – 10 minut | 70°C | propečený

Správná příprava steaku 3 | Dochucení

3/ Po upečení nechte steak cca 3 minuty odpočinout a dochuťte jej solí nebo pepřem

Ihned podávejte.

Mohlo by vás zajímat
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR v Lucembursku 2018
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR získal zlatou medaili za tříchodové menu a stříbrnou za kuchařské a cukrářské umění – celkově se umístili na 8. místě. Vojtěch Petržela v carvingu porazil slavné asijské mistry a zvítězil! InterGast Culinary Team se v regionálních týmech umístil na 4. místě.
Bio hovězí maso z rakouských pastvin
Dva týdny zralé bio hovězí maso pochází ze simentálského skotu, který se pase a živí výhradně přirozenými krmivy bez genetické modifikace. Kvalitu masa umocňuje také bezstresové prostředí na rakouských certifikovaných farmách.